A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2018. július 16., hétfő
Gyorsasági Hírek
/ 60 oldal

Zólyomi Andrea | 2018.07.11, 13:11:00 | Utolsó módosítás: 2018.07.11, 13:11:00

Cimkék:

A H-Moto Team 16 éves tehetsége mind az IDM Suzuki Cup 2018-as sorozatában, mind a Magyar Bajnokság euroringi futamán második lett, míg Kakuszi Ádám a példaképe, Marc Marquez előtt bizonyíthatja tehetségét a hétvégén a Sachsenringen.
 
A H-Moto Team csapata ismételten bizonyított mind a nemzetközi, mind a hazai mezőnyben. Ezúttal Zolderben, az IDM Suzuki Cup sorozatában, majd itthon a Magyar Bajnokságban gurult pályára a csapat 16 éves tehetsége, Kovács Bálint, és mindhárom futamon a második helyen végzett. A fiatal motoros ezzel továbbra is az élen áll a hazai összetettben, míg második a német sorozatban. Csapattársa, Kakuszi Ádám pont fordított utat jár be, hiszen az Euroringen készült rá a hétvégi német ADAC Junior Cup következő futamára, ahol a Moto GP mezőnye előtt bizonyíthat.
 
 
Kovács Bálint egyértelműen jelezte az elmúlt napokban, hogy immár nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi mezőnyben is egyre inkább tényező. Az elmúlt hétvégén újra motorra ült az IDM Suzuki Cup sorozatában, melyben a fiatal motoros teljes szezont teljesít. Ezúttal Zolderben rendezték meg a folytatást, és a 16 éves motoros előbb megszerezte a pole pozíciót, majd mindkét futamon nagy csatát követően a második helyen végzett. A H-Moto Team versenyzője ezzel összetettben is a második helyen várja a július végi, a németországi Schleiz-ben rendezendő folytatást. A belga versenyt követően Bálint és csapata autóba ült, és közel 1400 kilométer megtételét követően rajthoz állt az Euroringen rendezett magyar bajnoki futamon is, ahol a zolderi formáját hozva végül második lett, ám a hazai összetettben az élen áll.
 
 
A hétvégénk nem volt zökkenőmentes, ugyanis sok gondunk volt a futóművel, de sikerült orvosolni a dolgot, így meg tudtam szerezni a pole pozíciót. Az első versenyen a rajt után elég rosszul helyezkedtem, így a saját versenyemet megnehezítve az ötödik helyről zárkóztam fel másodiknak. A második futamon már jóval agresszívabb voltam a rajt után, így végig az első helyért harcolva végül másodikként értem át a célvonalon. A bajnokságban most a második helyen állok. Lemaradásom csak tíz pont, továbbra is az a cél, hogy év végén az első helyen végezzek. A hazai bajnoki futamon kizárólag a pontmentés céljából álltam rajthoz, amit sikerült is teljesítenem, hiszen összetettben sikerült megőriznem az első helyemet”– mondta Kovács Bálint.
 
 
A H-Moto Team másik ifjú tehetsége, Kakuszi Ádám ezen a hétvégén folytatja szereplését az ADAC Junior Cup sorozatban. A világ egyik legerősebb utánpótlás-bajnokságának mezőnye ezúttal a Sachsenringen áll rajthoz, mégpedig a Moto GP mezőnyével közös versenyhétvégén. A 15 éves motoros eddig abszolút nem vallott szégyent, és nagyon fogadkozik, hogy példaképe, Marc Marquez előtt mindenképpen szeretne jól szerepelni. Mindenesetre a főpróba jól sikerült, hiszen teszt jelleggel ő is elindult az Euroringen, és végül a 6. pozícióban zárt, amivel elégedetten vette az irányt Németország felé.
 
 
„Nagyon boldog vagyok, hiszen sikerült javítanom a saját legjobb időmhöz képest, ami azért nagy szó, mert ezúttal nem a saját motorommal indultam. Már vasárnap is tudtam tesztelni, és ami a lényeg, minden felmenetelemkor sikerült megjavítanom az addigi legjobb időmet. Jó formában érzem magam, ráadásul ismerem a sachsenringi pályát, mert tavaly már versenyeztem itt, igaz, akkor szakadt az eső. X-boxon is gyakoroltam, valamint fizikai edzéseket is végeztem, így készen állok. Nagyon motivál, hogy ismét a legjobbakkal versenyezhetek együtt, és feldob az, hogy ismét találkozhatok a példaképemmel, Marc Marquezzel, akit élőben láthatok motorozni”– mondta Kakuszi Ádám.
 
 
fotó: JK Sports, Kőházy Tamás
 

Zólyomi Andrea | 2018.07.11, 11:39:00 | Utolsó módosítás: 2018.07.11, 11:39:00

Cimkék:

Az elmúlt hétvégén a hazai Kakucs ring adott otthont a Nemzetközi utánpótlás bajnokság harmadik fordulójának. Izgalmas hétvégének néztünk elébe, hiszen minden hazai motoros várta ezt a futamot, mert sokat edzenek rajta a magyar gyerekek. Az időjárás okozott váratlan pillanatokat, volt olyan futam a legkisebbeknél, ahol a futam második körében kezdett esni az eső, de szerencsére a néha borús, esős hétvégét a Chrobák Motorsport Egyesület versenyzői végül aranyesőre váltották.
 
Nyolc kategória versenyei lettek a hétvégén megrendezve hat futamban. A Chrobák Jani vezette egyesület hat versenyzővel hét kategóriában mérettette meg magát ezen a hétvégén. A vasárnapi összesített statisztika alapján, nyolc kategóriából hatban a Chrobák tanítványok álltak a dobogó tetején, amit tovább talán magyarázni sem kell, de azért nézzük kicsit részletesebben.
Szombati napon két szabadedzés és két időmérő várt a fiatal motorosokra. Vasárnap egy bemelegítő edzés és a hétvége két futama volt a teljesítendő feladat.
 

Időrendi sorrendben haladva, elsőnek az egyik legerősebb kategória gurult a pályára. A Pit Bike Minimotard géposztályban a csapatból Nagy Attila volt érdekelt. A szombati nap alapján mindkét vasárnapi futamot a negyedik starthelyről várhatta. A rajtokat jól kapta el, de ebben a kategóriában Attilának az övétől 6-8 lóerővel erősebb motorokkal kell küzdeni, ami elég nehéz feladat. Attila így is az első futamon az ötödik, a második futamon pedig a negyedik helyen végzett. Ez az összesített értékelésben a negyedik helyet jelentette.
 

Második kategória a lebonyolítási sorrendben a Pit Bike 90-110 kategória volt. Itt a 110-es motorok között Kolarovszki Adél képviselte az egyesületet. Adél harmadik versenyhétvégéjén olyan összeszedetten, szép stílusban motorozott, hogy még az ellenfelek is csodálkoztak, hogy mi történt ezzel a lánnyal az elmúlt két hétben. Az első futamot megnyerte, majd a másodikon második lett a kategóriájában, de az összesített pontok alapján ő állhatott az eredményhirdetésen a dobogó tetejére.
 
 
Harmadik kategória a MiniGP Stock (Honda NSF 100-as motorok) kategória volt, ahol a motoros iskolát Vincze Martin képviselte. Az időmérők vizes, illetve már felszáradó pályán zajlottak, ahol sikerült neki a pole pozíciót megszerezni. Az első futamon egy gyengébben sikerült rajt után a második helyen sikerült végeznie kettő tized másodperces hátránnyal, míg a másodikon ellenfele a rajtnál beugrott, de ennek ellenére is Martin nyerte végül a futamot. Ez a hétvége összesítésében a dobogó legfelső fokát jelentette.
 


Következő futam a MiniGP Open kategória volt, ahol két külön értékeléssel mentek a versenyzők. Az abszolút futam győztes Nagy Attila lett, aki már a Minimotard kategóriában bemelegített. Attila első helyről várhatta a startokat, és rajt cél győzelemmel nyerte mind a két futamot az úgynevezett MiniGP Pro értékelésben.
 

Abszolút második helyen a szintén Chrobák iskolás Czepó Donát végzett. Donát viszont az úgynevezett MiniGP Open kategóriában versenyzett, ahol kicsit szigorúbbak a szabályok mint a Pro-ban és ezt a kategóriát Donát nagy előnnyel meg is nyerte. A futamban nagy csatát vívott egy Pro kategóriás motorossal, amiből végül győztesként jött ki és utána saját tempóját motorozva megfutotta eddigi legjobb köridejét is. Így Pro kategóriában Nagy Attila, Open kategóriában pedig Czepó Donát vehette át a nekik járó arany színű serleget.
 
 
MiniGP O (Ohvale 110) kategóriában csapatunkból Bagdány Máté versenyzett. Máté már az időmérőkön jelezte, hogy lehet vele számolni ezen a hétvégén. Mindössze három tizedes lemaradással várhatta a vasárnapi rajtokat a második helyről. Az első futamon ketten meglógva a mezőnytől, folyamatosan üldözte az előtte haladó szlovák srácot, aki végül hibázott egyet és hatalmasat bukott. Máté nagy mentéssel elkerülte az előtte elesővel való ütközést és sikerült az első helyen célba is érnie. A második futamon rajt cél győzelmet bemutatva szintén egy első hellyel gyarapította eredményeinek listáját, így összetettben is a dobogó legfelső fokára szólították, ahol megkapta a hétvégéért járó szép kupát.
 

Utolsó futam ezen a hétvégén a legkisebbek versenye volt. A Yamaha PW50 kategória Chrobák Motorsport Egyesületes érdekeltje Kolarovszki Mór. Mór már az időmérőkön megszerzett pole pozíciójával jelezte, hogy összeszedett ezen a hétvégén, és igenis számolni kell vele. Az első versenyen egy hármas bolyban mentek az élen, amikor szemerkélni, majd esni kezdett az eső. A pálya széléről óvatosságra intő jelzéseket kapott, amit maradéktalanul teljesített is, és végül a harmadik helyen talpon behozta a motorját. A második futamon az eső nem szólt közbe, így Mór is a „gyerünk, gyerünk” jelzéseket látta a pálya széléről. Végig vezette a futamot, míg az utolsó előtti körben egy lekörözött versenyző előzése jobban jött ki a mögötte haladónak, így elvesztette az első helyét. De a győzni akarása ettől még nagyobb lett és egy utolsó körös hajrával visszavette az első helyet és végül meg is nyerte a futamot. Az összesített pontok alapján a dobogó legfelső foka is őt illette meg, így nagy mosollyal az arcán vette át az első helyért járó serleget.
 
 
„Chrobák János: Fantasztikus hétvégén, illetve héten vagyunk túl. Szerintem ennél tökéletesebbet álmodni sem nagyon lehetne. Hat versenyzőmből, hatan a dobogó tetején álltak. Mindenki odatette magát, a kellő pillanatokban 120 százalékot nyújtott és ennek meg is lett az eredménye. Ezt az eredményes hétvégét megelőzte egy három napos edzőtábor a srácokkal. Már ott éreztem, hogy jó irányba megyünk, mert minden gyerek tette a dolgát, fegyelmezetten, odafigyelve. A pontot az i-re viszont csak vasárnap tették fel, de jó nagy pont lett a végén. Nagyon örülök, hogy minden versenyzőm ilyen szépen szerepelt, mindenkinek az örömtől csillogott a szeme. Túlszárnyalni ezt nem egyszerű feladat, magasra tettük a mércét, tudom, ezt megtartani is nehéz lesz, de bízom a gyerekekben, a szülőkben, a belefektetett munkában, és igyekszünk továbbra is a maximumot teljesíteni.”
 Zólyomi Andrea | 2018.07.11, 10:05:00 | Utolsó módosítás: 2018.07.11, 10:05:00

Cimkék:

Az elmúlt hétvégén, két helyszínen is remekeltek a Forty Racing tehetséges fiataljai. A Spanyol Nemzeti Utánpótlás Bajnokság (RFME) következő fordulójában a Moto 5-ös kategóriában a tavalyi Európa-bajnoki ezüstérmes Kovács Zoli ismét a legjobb tízben végzett mindkét futamon, míg Varga Tibi is helyt állt, ugyanakkor a Kakucsringen megrendezett magyar és cseh utánpótlás bajnokság versenyhétvégéjén Vincze Hanna a futamgyőzelme mellé további értékes pontokat gyűjtött.
 
Továbbra is remekel a Forty Racing ifjú tehetsége, Kovács Zoli a Spanyol Nemzeti Utánpótlás Bajnokságban – az eddigi négy versenyhétvégén mindannyiszor pontszerző végzett –, és a mostani Zuerában rendezett futamon ismételten a legjobbak között végzett, miután előbb a 10., majd utána a 8. helyen végzett – a 13. pozícióból rajtolva –, így összetettben a nagyon előkelő 9. helyen várja a folytatást. Ezúttal csapattársa, Varga Tibi is ott volt a Moto 5-ös kategória rajtrácsán, és az első futamon ő is pontszerzőként zárt (15.), így minden dicséretet megérdemel.
 
Kovács Zoli motorversenyző: „Első ránézésre nehéz pályának tűnt, de szerencsére gyorsan megtanultam a pálya vonalvezetését. Edzésről edzésre tudtam gyorsulni, és élveztem az összes felmenetelt. Az időmérő edzésen a 13. rajthelyet sikerült megcsípnem a huszonkettes mezőnyből, mindkétszer jól kaptam el a rajtot, és a versenyeket végigcsatázva, kanyarról kanyarra változott  a pozícióm egészen a leintésig. Az első versenyen végül a tízedik helyen értem be, míg a másodikon nyolcadik lettem. Nagyon élveztem a csatákat, és örülök, hogy már a tanulóévemben  fel tudom venni a kesztyűt a leggyorsabbakkal!”
 
 
Varga Tibi motorversenyző: „Nagyon vártam már a versenyhétvégét, hiszen itthon nagyon sokat edzettem. A pálya igen nehéznek tűnt, de az edzések után megbirkóztam vele. Sajnos egész hétvégén  elektronikai problémák hátráltattak, ami a versenyen is végigkísért. Így az időmérőn huszonkettedik lettem, de a versenyre sikerült állítani a motoron. Mindkét futam rajtját jól kaptam el, sokat csatáztam végig, és sikerült az első viadalon a pontszerző tizenötödik pozícióig előre jönnöm, míg a másodikon tizenhetedikként intettek le.  Bízom abban, hogy legközelebb már nem kell technikai gondokkal küzdenem.”
 
 
Az elmúlt hétvégén folytatódtak a bajnoki küzdelmek a MAMS-SMF-JIMC nemzetközi bajnokságban is, ezúttal a Kakucsringen gurultak pályára a fiatalok, ahol a Forty Racing és a MIR Hungary csapatát Vincze Hanna képviselte. Az ifjú hölgy annak ellenére remekelt, hogy az egész hétvégét szemgyulladással küzdve teljesítette. A Mini GP Ohwale kategóriában a 6. helyről indulva szerzett egy 7. és 78. helyet, míg a pitbike juniorban az első futam feladását követően a másodikban rajt-cél győzelmet aratott.
 
Vincze Hanna motorversenyző: „Az edzések jól sikerültek, hiszen a pitbike juniorban is és a Mini Gp Ohwale kategóriában is sikerült megjavítanom  a legjobb köridőmet. Sajnos a hétvégén egy szemgyulladással küzdöttem, ami egy pár kör után mindig előjött, de szerintem így is sikerült helytállnom. Kifejezetten örülök a futamgyőzelmemnek, és abban bízom, hogy legközelebb már nem lesznek egészségügyi gondjaim.
 
 
A csapatfőnök abszolút elégedett volt versenyzői teljesítményével, és úgy véli, lépésről lépésre fejlődnek, így egyre közelebb kerülnek az év elején kitűzött céljaik megvalósításához.
 
 
Györfi Alen csapatfőnök: „Nagyon örülök annak, hogy több, erős bajnokságban is helyt állnak fiataljaink. Fokozatosan javulnak a teljesítményeik, és a rengeteg munka meghozza majd a gyümölcsét. Zolika a világ egyik, ha nem a legerősebb utánpótlás bajnokságában folyamatosan ott van a legjobb tíz között, és Tibivel együtt képesek ilyen jól szerepelni a tanulóévükben. Hanna sokadszor bizonyítja be, hogy nagyon sok van benne, ráadásul ezúttal a begyulladt szeme sem tudta megakadályozni abban, hogy futamot nyerjen. Ha a fiatalok ilyen kitartóan és szorgalmasan dolgoznak tovább, biztos vagyok abban, hogy a kemény munkának meglesz a gyümölcse.” 

Zólyomi Andrea | 2018.07.10, 11:08:00 | Utolsó módosítás: 2018.07.10, 11:08:00

Cimkék:

Július első hétvégéjén került megrendezésre az utánpótlás bajnokság harmadik fordulója. Tomi immár másodjára állt megmérettetés elé az Ohvale típusú váltós motorjával a 40rty Racing csapat tagjaként.

 

A szombati edzéseken igyekezett a pálya feltételeihez alkalmazkodni, ami nehezen ment neki. A cseh futamokhoz hasonló pályaminőség állt elő, se vizes se száraz időjárással, a néhol pocsolyás pálya megnehezítette a fiatal még rutintalan versenyző dolgát. Az aznapi felmenetelek közül mindet teljesítette kisebb-nagyobb bukkanókkal, de gyors összefogásnak és szerelői munkának köszönhetően a vasárnapi versenyre már készen állt a motorja.
 
 
Lendületéből nem vesztett semmit, az első időmérőn vizes pályán az első helyet szerezte meg, de a másodikon száraz gumival csak a hetedik helyre volt elegendő a körideje, innen rajtolt a vasárnapi versenyeken.
 
Az első futamon nem kapta el jól a rajtot, ezért visszacsúszott a nyolcadik helyre, azonban hamar összekapta magát és a versenyt ötödikként fejezte be.
 
 
A második futam délután kezdődött, ezúttal remekül kapta el a rajtot, majd igyekezett minél előrébb kerülni. Az első hármas hamar eltávolodott a mezőny többi részétől, sajnos Tomi nem érte utol őket, de mindenki mást leelőzött, így a versenyt a negyedik helyen fejezte be. Nem volt elégedett magával, a további megmérettetésekre nagyon készülni fog.
 
„Szombaton nem alakult minden úgy ahogy szerettem volna, még nem vagyok olyan tapasztalt ezzel a motorral, így magam is megleptem két eséssel. Nem lett bajom szerencsére, a motoromat pedig megjavították a szerelők, akik összefogtak több külön csapattól, hogy rajthoz tudjak állni, ez nagyon jól esett számomra. Itt is köszönöm a segítséget! Vasárnap a hetedik helyről tudtam elrajtolni és nem sikerült jól az első futam, de az ötödik helyig feljutottam. A második futamon nagyon igyekeztem a rajtnál és negyedik lettem. Legközelebb az időmérőn is jobban fogok teljesíteni, ígérem.” – mondta el Tomi.
 

Zólyomi Andrea | 2018.07.09, 10:37:00 | Utolsó módosítás: 2018.07.09, 10:37:00

Cimkék:

Misanóban debütált Sebestyén Peti a CIA Landlord Honda csapatnál és azonnal megmutatta, hogy rengeteg benne a potenciál az új motorral. A 16. helyen haladt át a célvonalon, így éppen csak, hogy nem sikerült pontot szereznie a világbajnokságban. Később  a pálya határainak elhagyása miatt büntetést kapott és elvettek tőle egy pozíciót, így hivatalosan a 17.helyen zárta az olasz versenyhétvégét.

 

 
„Elégedett és boldog vagyok az elmúlt napok miatt, természetesen kicsit többet vártam a versenytől. Sajnos az első pár kört túlságosan visszafogottan kezdtem, mert szerettem volna teljes versenyt menni, tapasztalatot gyűjteni és nem belemenni egy rosszul végződő csatába. Ennek következtében sokat vesztettem és csak az utolsó körökben értem oda, ahol már a kitűzött helyekért tudtam volna harcolni, aztán a büntetésem miatt ez meghiúsult. Nyilván szeretném megtörni a jeget,  pontot(pontokat) szerezni és úgy érzem, ezzel a motorral nem elérhetetlen a top10-es eredmény sem, amiért keményen fogok hajtani. Az új csapat fantasztikus, az első pillanattól nagyon jó volt velük együtt dolgozni és nagyon sok építő tanácsot kaptam, ami segített abban hogy minden kimenetelben gyorsuljak. A legfontosabb, hogy remekül érzem magam a motoron, élvezet volt vele menni egész hétvégén.”- mondta Peti.
 
 
A CIA Landlord csapatfőnökének, Simon Buckmasternek is tetszett Peti bemutatkozása, így összegezte a hétvégét:
 
„Azt kell, hogy mondjam Sebestyén Péter hétvégi szereplése nagyon pozitív kezdés volt. Nyilvánvalóan nem akart elesni az első versenyén, egy kicsit óvatos volt a kezdőkörökben, de aztán nagyon keményen harcolt. Néhányszor elhagyta a pályát, ezért büntetést kapott, de így utólag nem nagy különbség, hogy 16. vagy 17. lett. Abból a szempontból viszont rossz, hogy így nem tudott pontszerző  helyért  előzni az utolsó körben. A szabály az szabály, de 6 másodperccel volt a mögötte haladó versenyző, ezért számomra túlzott büntetés, hogy egy pozíciót elvettek tőle. A szabályoknak is következetesebbeknek kellene lennie, de nem azok. Péter megmutatta , hogy van benne potenciál és biztos vagyok benne, hogy a következő versenyeken jobbnál jobb pontszerző helyekért küzdhet majd. Kyle-al együtt most neki is lehetősége lesz tesztelni és versenyezni az új elektronikával, szóval egy erős szezonzárást várunk a CIA Landlord Honda csapatával. Köszönöm Kor és Matia munkáját, akik kiválóan tudtak együtt dolgozni Péterrel és így megmutattuk, hogy milyen erős a csapategység nálunk. Magabiztos hangulatban megyünk a nyári szünetre és nagyon optimistán tekintve az év további részére.”
 
 
 
Most kisebb szünet következik a bajnokságban, amit Peti fizikai és mentális felkészüléssel fog tölteni, hogy a lehető legjobb formájában térjen majd vissza. Augusztus végén tesztelni mennek az új csapatával Portimaóba, ezt követően szeptember elején pedig szintén Portugáliában, ugyanazon a pályán folytatódik a világbajnokság.
 
/ 60 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.