A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2018. július 16., hétfő
Enduro Hírek
/ 16 oldal

Hatalmas csaták, meglepetések a negyedik alkalommal rendezett Riverside Baján, Magyargencsen – A motorosoknál Kárpáti Péter, a side by side kategóriában a lengyel Wisniewski-család győzött

Zólyomi Andrea | 2018.05.14, 10:33:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.14, 10:33:00

Cimkék:

Elképesztő izgalmakkal ért véget Magyargencsen a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság futama, a Riverside Baja. A verseny hőse egyrészt a Dakart többször teljesítő cseh Miroslav Zapletal volt, aki valamennyi szakaszt megnyerte, illetve az a Klima Gábor, aki fotós létére sikerrel teljesítette motorosként a teljes viadalt. Utóbbi kategóriában egyébként magyar siker született Kárpáti Péter révén, míg a side by side-ban a lengyel apa és fia, Kamil és Tadeusz Wisniewski diadalmaskodott.
 
Ahogy azt vártuk, az beteljesedett, és a Riverside Baja a tereprallye nagy ünnepe lett. Ezúttal Magyargencs ad otthont a viadalnak, amely amellett, hogy a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második, ugyanakkor a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ) következő futama, ugyanakkor a motoros, quados és side by side-os versenyzők számára kiírt I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozat.
 
A side by side kategóriában végig hatalmas küzdelmet vívtak a résztvevők, az utolsó szakaszig nyílt volt a küzdelem. Végül a lengyel Kamil Wisniewski és Tadeusz Wisniewski 7 perc 19 másodperc előnnyel diadalmaskodott a sokáig vezető Kéry Szilveszter, Simon Péter duó előtt, míg a harmadik helyet a cseh Ladislav Zavrtálek, Ivo Sevcik szerezte meg, akik 12 perc 30 másodpercet kaptak a győztestől. Hogy teljes legyen a családias hangulat, arról a negyedikként záró cseh Müller-család gondoskodott - a két Martin apa és fia -, míg ötödik egy pazar záró szakaszbeli győzelemmel végző Kovács György, Takács Antal páros lett.
 
 
A motorosok küzdelmében az utolsó szakaszon pazarul teljesítő - és a versenyben szinte végig vezető - Kárpáti Péter lett az első, megelőzve csapattársát, a nyolcadik szakasz után élre álló, ám végül 58 másodperccel alulmaradó Horváth Laller Lajost, míg harmadikként Majer Viktor ért célba, ő 2 perc 20 másodperccel maradt le a győztes idejétől. Mindenesetre a Hellas Rallye-ra készülő Kárpáti és Laller formája több mint bíztató… A negyedik helyen a kétnapos verseny egyik hőse végzett, az a Klima Gábor, aki - eredetileg ragyogó fotóriporter - élete első tereprallye viadalát teljesítette egy KTM nyergében, és mindössze 15 perc 10 másodpercre maradt el a győztestől.
 
 
Az autósok között egy perc vita nem lehetett a győztes személyét illetően, hiszen Miroslav Zapletal és Marek Sykora valamennyi szakaszon fölényesen győzött, és a végén nem kevesebb, mint 1 óra 48 perc 14 másodperccel bizonyult jobbnak, mint a cseh Zdenek Porizek, Pavel Vaculik páros, akik az utolsó szakaszon a tetejére állították az autójukat, így számukra már az is eredmény volt, hogy végül célba értek. A TH kategóriában a lengyel Mariusz Wiatr, Lukasz Laskiewiecz duó lett az első, míg a másodikként záró Adam Bilinski, Artur Janda lengyel kettős 13 perc 56 másodperccel maradt el a győztesektől.
 
 

Fotó: Pataky Péter

Űridők, meglepetések és nagy csaták a negyedik alkalommal rendezett Riverside Baja első napján, Magyargencsen

Zólyomi Andrea | 2018.05.14, 10:30:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.14, 10:30:00

Cimkék:

Már az első nap igazolta, hogy igenis érdemes kilátogatni Magyargencsre, ahol pénteken elrajtolt a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság következő futama, a Riverside Baja. A verseny igencsak színvonalas csatát hozott, a Dakart többször teljesítő cseh Miroslav Zapletal például olyan időt autózott mindhárom szakaszon, amire csak egy szó illik: űridő. A motorosoknál kiesett a triplázásra készülő Hodola Richárd, így Kárpáti Péter áll az élen, míg a side by side kategóriában a Kéry Szilveszter, Simon Péter duó várja az első helyen a szombati folytatást.
 
 
Nagyon úgy tűnik, hogy a vasárnapig rendezendő Riverside Baja a tereprallye nagy ünnepe lesz. Ezúttal Magyargencs ad otthont a viadalnak, amely amellett, hogy a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második, ugyanakkor a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ) következő futama, ugyanakkor a motoros, quados és side by side-os versenyzők számára kiírt I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozat, valamint a Husqvarna-Maurer Magyar Enduro Bajnokság 3-4. futama, a Bioextra Kupa következő versenye is egyben.
 
 
Mindenesetre az első három szakaszon annyi minden történt, mint sokszor más versenyen összesen. Az autósoknál az idei Olasz Bajnokság szezonnyitóján a 4. helyen végzett Lónyai Pál – Csató Attila navigálása mellett – például már az első szakaszon fának ütközött, aztán folytatni tudta a száguldást, igaz, egy lámpával, de ott van a negyedik pozícióban. A cseh Miroslav Zapletal mindháromszor olyan időt autózott, hogy volt olyan riválisa, aki azt mondta, ha szombaton félgázzal megy végig, akkor is megnyeri a versenyt. A Dakart többször teljesítő Zapletal a nap végén csak annyit mondott: „Eddig jó!” Mindenesetre a harmadik sikeréért autózó Fazekas Károly – aki a második helyen áll régi új navigátorával, Horn Alberttel – nem adja fel, és kijelentette, a 4 perc 48 másodperces hátrány ellenére a hátralévő hat szakaszon még bármi előfordulhat. Mindenesetre őt mindössze 37 másodperc választja el a cseh Zdenek Porizektől.
 
A motorosoknál a nagy esélyes, és az első szakaszt megnyerő Hodola Richárd alatt megállt a Yamaha, így kiesett, ezzel biztossá vált, hogy idén nem fogja megszerezni a harmadik sikerét a Riverside Baján. Mindenesetre a váratlan lehetőséget Kárpáti Péter használta ki eddig a legjobban, aki annak ellenére a legjobb motoros, hogy kapott egy 4 perces időbüntetést, őt az élete első versenyét teljesítő Klima Gábor követi, míg a harmadik helyen egyelőre Horváth Laller Lajos áll, míg a quadosok között a cseh Jan Tománek vezet.
 
 
A side by side kategória tagjai alaposan meglepték a mezőnyt és a nézőket is a teljesítményükkel. A Kéry Szilveszter, Simon Péter kettős mindhárom szakaszon a második abszolút időt teljesítette, így megnyugtató előnnyel vezetnek a 2017-es szezon bajnoka, a Kovács György, Takács Antal páros előtt. Ugyanakkor a szakaszokon remeklő, kétszer is abszolút harmadik időt száguldó Kakuszi Zsolt sajnos technikai okokból kénytelen volt feladni a viadalt, ám kijelentette, remekül érezte magát, és ez a verseny is megerősítette benne, hogy a mezőny egyetlen nem turbós versenygépével folytassa az idei szezont.
 
 
Fotó: Pataky Péter

A lehető legerősebb mezőny lesz ott a negyedik alkalommal rendezett Riverside Baja magyargencsi versenyén

Zólyomi Andrea | 2018.05.11, 08:49:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.11, 08:49:00

Cimkék:

Holnap rajtol el a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság következő futama, a Riverside Baja. A verseny színvonaláról sok mindent elárul, hogy a mezőnyben több Dakart is megjárt pilótán kívül a legjobb magyar versenyzőkön kívül több Európa-bajnok is megtalálható, ráadásul a motorosoknál a tereprallye mellett az endurósok is ott lesznek a mezőnyben.
 
Nagyon úgy tűnik, hogy a péntektől vasárnapig rendezendő Riverside Baja a sportág nagy ünnepe lehet. A Tereprallye versenynaptárába 2014-ben került be először a viadal, és a debütálás azonnal történelmire sikeredett, hiszen a rendkívül heves, már-már trópusi esőzések miatt törölni kellett az utolsó szakaszt. Három évvel ezelőtt ezzel a viadallal mutatkozott be Ausztriában a szakág, míg tavaly szintén tartogatott különlegességet a Riverside Baja, amikor a rallye bajnoksággal közösen rendezték meg Szombathelyen, és több szakaszon a tereprallye versenyzők ugyanott száguldottak, mint az Iseum Rallye mezőnye. Ezúttal Magyargencs ad otthont a viadalnak, amely amellett, hogy a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második, ugyanakkor a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ) következő futama, ugyanakkor a motoros, quados és side by side-os versenyzők számára kiírt I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozat, valamint a Husqvarna-Maurer Magyar Enduro Bajnokság 3-4. futamát a Bioextra Kupa következő versenye is egyben.
 
 
A lehető legjobb körülmények várják a csapatokat és a versenyzőket. A háromnapos versenyen egyébként péntek déltől szombat estig élvezhetik a legjobb hazai és a magyar bajnokságban induló külföldi tereprallye versenyzők küzdelmeit, melynek utolsó három szakaszán már az endurós mezőny is részt vesz,míg vasárnap reggeltől már csak az endurósoké a helyszín, és valódi speciál szakaszok várják a versenyzőket a Magyargencstől északra aszfalton megközelíthető két kavicsbánya területén. Ám nemcsak a körülmények lesznek minden igényt kielégítőek, hanem a mezőny is, hiszen a legjobb magyar versenyzőkön kívül több nemzetközi klasszis is rajthoz áll.
 
 
Itt lesz többek között a Dakart is megjárt cseh Miroslav Zapletal, aki igencsak kiéhezve érkezik meg Magyargencsre, hiszen az ezt megelőző Világkupa-futamokat súlyos, 40 fokos lázzal járó betegsége miatt ki kellett hagynia. Szintén részt vett már navigátorként a Dakaron az ezúttal quaddal – Suzuki LTR 450 – induló szintén cseh Jan Tomanek, de ott lesz a mezőnyben a motoros Horváth Laller Lajos, aki a Dakar után a Hellas Rallye előtti tesztnek szánja a hétvégi futamot, de ez nem azt jelenti, hogy ne törjön a győzelemre. Az autósok között indul például Mariusz Wiatr navigátoraként az a Lukasz Laskawiec, aki két alkalommal is a FIM által kiírt quados Baja sorozatban Európa-bajnoka volt lett, de szintén a győzelemért száll harcba a T2-es kategória Európa-bajnoka, a lengyel Tomas Piec is.
 
 
De ne feledkezzünk meg a magyarokról sem, hiszen az autós mezőnyben akár a győzelmet is megszerezheti a Lónyai Pál, Csató Attila kettős, akik az idei Olasz Bajnokság szezonnyitóján a 4. helyen végzett, vagy a side by side kategória 2017-es bajnoka, a Kovács György, Takács Antal páros. Ugyanakkor újoncot is avat a mezőny, hiszen a tehetséges fotós, Klíma Gábor élete első tereprallye versenyére nevezett a Riverside Baján, melyen egy 450-es KTM-mel szeretné teljesíteni a versenyt.
 
 
fotó: Pataky Péter

Az autósoknál Fazekas Károly, míg a motorosoknál Hodola Richárd nyerheti meg harmadszor a Riverside Baját

Zólyomi Andrea | 2018.05.09, 14:37:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.09, 14:37:00

Cimkék:

Két nap múlva – május 11-től 13-ig – elrajtol a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság következő futama, a Riverside Baja. A verseny idén Magyargencsre költözik, és a motorosok mezőnyében a tereprallye mellett az endurósok is ott lesznek a viadalon. Noha ez lesz a negyedik Riverside Baja, mind az autósok, mind pedig a motorosok mezőnyében háromszoros bajnokot is avathatnak: előbbieknél Fazekas Károly (2015, 2017), utóbbiaknál Hodola Richárd (2014, 2017) triplázhat.
 
 
A Tereprallye versenynaptárába 2014-ben került be először a Riverside Baja, és a debütálás azonnal történelmire sikeredett, hiszen a rendkívül heves, már-már trópusi esőzések miatt törölni kellett az utolsó szakaszt. Három évvel ezelőtt ezzel a viadallal mutatkozott be Ausztriában a szakág, míg tavaly szintén tartogatott különlegességet a Riverside Baja, amikor a rallye bajnoksággal közösen rendezték meg Szombathelyen, és több szakaszon a tereprallye versenyzők ugyanott száguldottak, mint az Iseum Rallye mezőnye. Ezúttal Magyargencs ad otthont a viadalnak, amely amellett, hogy a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második, ugyanakkor a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ) következő futama, ugyanakkor a motoros, quados és side by side-os versenyzők számára kiírt I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozat, valamint a Husqvarna-Maurer Magyar Enduro Bajnokság 3-4. futamát a Bioextra Kupa következő versenye is egyben.
 
 
Egy biztos, már az is különleges, hogy ennyi sorozatban avatnak egy hétvégén belül győztes, ám az még különlegessé teszi az idei Riverside Baját, hogy mind az autósoknál, mind pedig a motorosoknál a negyedik kiírásnál máris háromszoros bajnokot avathatnak, ha szombat este előbbieknél Fazekas Károly, utóbbiaknál pedig Hodola Richárd lesz a leggyorsabb. Fazekas esetében például az is érdekesség, hogy mindezt a harmadik navigátorával érheti el, hiszen 2015-ben Szenáki László, tavaly Somfai Mátyás ült a jobb egyben, míg idén a régi új partnere, Horn Albert diktálja számára az itinert, akivel korábban két abszolút magyar bajnoki címet is szerzett. Fazekasékban idén rengeteg versenykilométer van, hiszen nemrég teljesítették a Morocco Desert Challenget az új kamionjukkal, ugyanakkor a Riverside Bajára a BMW X6-tal érkeznek.
 
 
„Címvédőként vágok neki a versenynek, és igazi örömautózásra készülünk Alberttel. A mezőny erős, és nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, ám egyet ígérhetek, menni fogunk, amennyire csak a csövön kifér, aztán szombat estére kiderül, mindez mire lesz elég” – fogalmazott Fazekas Károly.

A motorosoknál Hodola Richárd tavaly végig vezetve végül nagy fölénnyel nyert, jellemző, hogy még azt is elbírta, hogy a menetlevele elhagyását követően kapjon egy 5 perces időbüntetést. Az immár kétszeres győztes (2014 és 2017), aki 2015-ben is esélyes volt az első helyre, ám egy bukás miatt fel kellett adnia a versenyt, évek óta meghatározó alakja a magyar tereprallye motorsportnak, ráadásul idén megnyerte a szezonnyitó viadalt egy Yamaha VR450 nyergében.
 
 
„Számomra nagyon fontos a jó szereplés, hiszen idén is szeretném megnyerni a hazai bajnokságot. Nagyon szeretem ezt a versenyt, a motoromat sikerült optimálisan felkészítenem, így abban reménykedem, ezúttal is végig harcban leszek a győzelemért” – jelentette ki Hodola Richárd.
 
 
Fotó: Pataky Péter

Zólyomi Andrea | 2018.05.09, 10:45:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.09, 10:45:00

Cimkék:

Hétvégén újra ringbe száll a Laller Racing Dakar Team, Horváth Lajos és Kárpáti Péter révén a Riverside Baján indul a csapat. A hangsúly ezúttal a felkészülésen van, hiszen hamarosan Görögország és a Balkán felé veszik az irányt Lallerék, hogy Európa két legkeményebb tereprali versenyén méressék meg maguk.
 
Ám előtte még Magyargencsre hivatalos a gárda, ahol 300 km élvezetes edzéslehetőség várja Horváth Lajosékat. A futam több szempontból is kuriózumot jelent majd, hiszen idén nem csupán a helyszínt változtatták meg a szervezők, de a lebonyolítás rendje is merőben eltér a megszokottól:
 
„Jelenleg a mindennapi munkám ritmusa nem engedi, hogy eleget üljek motoron a nemzetközi versenyeink előtt. Éppen ezért nagyon jól jön a hétvégi Riverside Baja, ahol tudom majd gyűjteni a kilométereket a Hellas Rally-ra. Nincs eredménykényszer, a legfontosabb, hogy az általános felkészülés mellett szervezett körülmények között egy jót motorozzunk, és ráhangolódjunk az elkövetkezendő időszak kihívásaira.
 
 
Szívesen megyek a Riverside Bajára, mert Garamvölgyi Zoltán és szervezőcsapata rendszerint kitalál valami olyan pluszt, amitől még érdekesebb és élvezetesebb lesz a versenyzés. Ezúttal például együtt fogunk menni a Magyar Országos Bajnokság Enduro mezőnyével, ami véleményem szerint egy remek újítás. Kíváncsianvárom, hogyan fekszik majd nekik a tereprali, nekünk pedig a nagy mezőny, milyen lesz a pálya, és hogyan alakul maga a verseny.
 
Nem utolsósorban fontosnak tartom elmondani, hogy a Laller Racing Dakar Team is kiveszi a részét a szervezésből, hiszen fő támogatónk, a COPYGURU készíti az itinereket a versenyzőknek. Úgy gondolom, ez minőségben egy nagyon komoly ugrás lesz, de azt persze nem ígérhetem, hogy ezekkel a gurigákkal senki sem fog eltévedni.” - zárta humorosan mondandóját a váci Dakaros.
 
 
A Riverside Baja után Görögország következik, majd kisvártatva Albániába mennek a fiúk, ahol egészen biztosan pokoli kihívás, és megannyi tapasztalat vár a Laller Racing Dakar Team versenyzőire.
 
Írta: Tóth Krisztián Márk
 
 
/ 16 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.