A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes információk
Elfogadom
2017. december 15., péntek
Enduro Hírek
/ 10 oldal

A motoros Hodola Richárd veretlenül érkezik az évzáró futamra, míg Merkovics Viktor célba érne a Raid of the Champions kamionos versenyén

Zólyomi Andrea | 2017.11.03, 10:33:00 | Utolsó módosítás: 2017.11.03, 10:33:00

Cimkék:

Történelmi viadalra kerül sor november 3-5. között a Nyirádi Motorsport Centrumban: először dübörögnek a vörös katlan arénában együtt egy versenyhétvégén a tereprallye, a rallycross és a Quad - Short Track versenyzői. A motorosoknál rajthoz áll az eddig valamennyi hazai versenyt megnyerő Hodola Richárd, míg a kamionosoknál Merkovics Viktor csapata egyértelműen a szezonzáró futam befejezését tűzte ki céljául.
 
November első hétvégéjén, 3-a és 5-e között végleg kiderül, hogy az idei tereprallye bajnokságban ki lesz 2017 legjobbja az autósok, a kamionosok, a motorosok és quadosok között, illetve ki szerzi meg a bajnoki címet a MAMS Buggy Open-en, ráadásul a hazai viadal mellett a CEZ zárófutamát is itt rendezik meg. Ráadásul még egy szakág csatlakozott a Raid of the Champions versenyhez, és a Quad - Short Track bajnokság utolsó fordulóját is most Nyirádon rendezik meg, ami azt jelenti, hogy külön futamokban, 3-3 alkalommal rajtolhat el vasárnap a 10-12 quados és 8-10 UTV-s versenyző.
 
A motorosoknál nagy küzdelem várható a Dakarra készülő Horváth Laller Lajos, valamint a 2017-es bajnoki szezonban eddig a hazai versenyeken veretlen Hodola Richárd között. Utóbbi a nyirádi viadallal zárja idei szereplését, amit szeretne emlékezetessé tenni.
 
 
„Amikor 2015-ben, a HunGarian Baja egyik szakaszán már versenyeztem itt a vörös katlanban, azonnal megtetszett a környék. Nagyon örülök annak, hogy Garamvölgyi Zoli ide is hozott egy versenyt, hiszen Nyirád az autó-motorsport fellegvára. A Yamahám tökéletesen felkészítve várja a rajtot, és ígérhetem, mindent megteszek a jó szereplés érdekében. Ám mint minden technikai sportágban, a tereprallye-ban is bármikor történhet valami a motorral, vagy a kiszámíthatatlan talajon elég egy pillanatnyi kihagyás, máris kész a baj, így a fő célom, hogy befejezzem a versenyt, aztán a végén majd kiderül, hogy mindez mire lesz elég” – árulta el Hodola Richárd a Raid of the Champions szezonzáró futamra készülve.
 
 
A kamionos mezőnyben idén találkozhattak először a sportág rajongói a Merkovics Viktor vezette csapattal, a Balkán Expressz Team-mel. A nyirádi viadalra egy komoly teszttel készülő trió pilótája nem titkolja, ez az év a tanulásé és a beilleszkedésé volt, és a hétvégi versenyt már a jövő év főpróbájának tartja.
 
„Újoncként mi még csak bontogatjuk a szárnyainkat a tereprallye kamionos mezőnyében. Az eddigi versenyeinken úgy érzem helyt álltunk, és ugyanezt szeretnénk Nyirádon is elérni. A szezonzárót egyértelműen tesztnek szánjuk a jövő évi bajnoki idényre, hiszen számos beállítást és alkatrészt szeretnénk most élesben kipróbálni. A kamiont felkészítettük, és egyértelmű célunk, hogy gond nélkül végigcsináljuk a Raid of the Championst” – jelentette ki Merkovics Viktor.
 
 
És ha fentiek alapján valaki úgy érezné, hogy nem várható sok izgalom a hétvégétől, akkor annak még egy jó hírrel szolgálhatunk: a tereprallye verseny mellett szombaton és vasárnap meghívásos és amatőr rallycross viadalt – a Racing Stars tehetségkutató versenysorozat utolsó futamát – is megrendezik, így a technikai sportágak több szakágának legjobbjait egyszerre láthatják az autó-, és motorsport szerelmesei a Nyirádi Autósport Centrumban.
 
 
Fotó: Pataky Péter, balkanexpresszteam

Zólyomi Andrea | 2017.11.03, 09:52:00 | Utolsó módosítás: 2017.11.03, 09:52:00

Cimkék:

Lallert már csak egyetlen rövidke megálló választja el a 40. Dakar Rally-tól. Mától a nyírádi arénában rendezik a Raid of The Champions viadalt, amely egyben a hazai tereprali szakág idei utolsó megmérettetése is. A versenyen ott lesz a friss Európa bajnok versenyző!
 
Nagy lelkesedéssel várja Horváth Lajos a Raid of The Champions-t. A váci sportember és KTM 450 Rally versenygépe már a Dakaros tempóra hangolva fogja reszelni a barázdákat. A nyírádi futam után egy alapos technikai felkészítésen esik még át a gép, majd Le Havre-ban hajóra teszik, hogy időben megérkezzen a jubileumi flúgos futamra.
 
 
Ahogy a motor, úgy Laller gondolatai is egyre jobban közelítenek a Dakarhoz. A FIM EB-n győztes pilóta már átszellemülve tekint a januári kezdésre, de a nyírádi móka is nagyon fontos számára:
 
„Imádom a nyírádi katlant, ez a hazai terepsportok szentélye! Idén a szervezők gondoltak egy nagyot, és összehozták a rallycrosst a tereprali mezőnyével. A versengés már ma elkezdődik a prológgal, melynek során három rövidebb szakaszt is futunk, amelybe a rallycross pálya vonalvezetését is belefűzték. Szombaton a Sáska-Hegyesd útvonalon folytatjuk, majd vasárnap ugyanezt az utat visszafelé tesszük meg. Összesen 573 km össztáv vár ránk, ebből 315 kilométer lesz a mért szakasz.” - vázolta fel teendőit a Dakaros.
 
 
Természetesen minden pilóta a győzelem céljával megy neki egy-egy etapnak, ám Horváth Lajos számára újfent a versenytáv gyűjtése a legfontosabb. A cél a formában tartás és a technika óvása, ennek ellenére a győzelem lehetőségét sem dobja el magától.
„Mindig nyerni szeretne az ember, ez azt hiszem evidens. De most elsősorban a Dakart szem előtt tartva akarok motorozni, tesztüzemben járatni a dolgokat. Azon vagyunk, hogy ez zökkenőmentesen sikerüljön, és ha ehhez jó eredmény is társul, nagyon boldogok leszünk. A verseny után gyorsan átnézzük a motort, aztán pedig irány a francia kikötőváros, és rövidesen érkezik a 40. Dakar Rally is!”
 
Ám addig még bőven akadnak kötelezettségek. Hamarosan kisiskolásoknak tart majd osztályfőnöki találkozót, de a Mozdulj! Közhasznú Egyesület esélyegyenlőséget képviselő divatbemutatóján is számítanak a Laller Racing Dakar Team pilótájának megjelenésére. 
 
Írta: Tóth Krisztián Márk 

Zólyomi Andrea | 2017.11.02, 09:48:00 | Utolsó módosítás: 2017.11.02, 09:48:00

Cimkék:

Hat ország képviseletében, köztük több Dakart is megjárt tereprallye versenyző lesz ott a Nyirádi Motorsport Centrumban, valamint legalább negyvenen indulnak a rallycross zárófutamon a hétvégén.
 
 
Történelmi viadalra kerül sor november 3-5. között a Nyirádi Motorsport Centrumban: először dübörögnek a vörös katlan arénában együtt egy versenyhétvégén a tereprallye és a rallycross versenyzői. Igencsak remek mezőny vág majd neki a többnapos küzdelmeknek: hat ország képviselői lesznek ott a rajtnál, és az indulók közül többen már a Dakar poklát is megjárták már korábban. Ráadásul egy újabb szakág csatlakozott a Raid of the Champions versenyhez: a Quad - Short Track.
 
November első hétvégéjén, 3-a és 5-e között végleg kiderül, hogy az idei tereprallye bajnokságban ki lesz 2017 legjobbja az autósok, a kamionosok, a motorosok és quadosok között, illetve ki szerzi meg a bajnoki címet a MAMS Buggy Open-en, ráadásul a hazai viadal mellett a CEZ zárófutamát is itt rendezik meg. Ráadásul még egy szakág csatlakozott a Raid of the Champions versenyhez, és a Quad - Short Track bajnokság utolsó fordulóját is most Nyirádon rendezik meg, ami azt jelenti, hogy külön futamokban, 3-3 alkalommal rajtolhat el vasárnap a 10-12 quados és 8-10 UTV-s versenyző.
 
 
A hat ország – cseh, szlovák, román, lengyel, olasz és magyar – versenyzőit felvonultató tereprallye-s mezőnyben két olyan versenyző is ott lesz a rajtnál, aki már megjárta a Dakar poklát: az autósoknál a cseh Miroslav Zapletal, illetve a motorosoknál Horváth Laller Lajos. A tereprallye szakágvezetője, Varga Imre – aki első bajnoki címét szeretné megszerezni a TH kategóriában – nagyon örül annak, hogy a tereprallye versenynaptára egy ilyen legendás helyszínnel bővült.
 
 
„Már annak idején, 2015-ben, a HunGarian Baja idején is látszódott, hogy a Nyirádi Motorsport Centrum alkalmas lehet akár tereprallye versenyek rendezésére is. Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen legendás helyszínnel bővült a versenynaptárunk, minden újítást pozitívan kell kezelni, és abban bízom, hogy nem egyszeri alkalomról lesz szó, hanem sikerül hagyományt teremteni ebből a versenyből. A főszervezőnek több jó elképzelése volt már eddig is a szakággal kapcsolatban, remélem, ez is működni fog. Számomra is különleges lesz a bajnokság zárófutama, hiszen még sosem szereztem bajnoki címet a TH kategóriában. Ezt a versenyt még végigcsináljuk a Nissannal, aztán felújítjuk majd a 2018-as szezonra” – árulta el Varga Imre, aki 20 pontos előnnyel érkezik a hétvégi Raid of the Champions szezonzáróra.
 
 
És ha mindez a sok izgalom még nem lenne elég, akkor a kilátogatók nagy örömére a tereprallye verseny mellett szombaton és vasárnap meghívásos és amatőr rallycross viadalt – a Racing Stars tehetségkutató versenysorozat utolsó futamát – is rendeznek, így a két szakág legjobbjait egyszerre láthatják az autó-, és motorsport szerelmesei.
 
„Mind a tereprallye, mind pedig a rallycross számára nagyon jó lehetőség ez a közös rendezvény, hiszen együtt mutathatják meg magukat a technikai sportok szerelmeseinek. Őszintén remélem, hogy egy kellemes hétvégét tudunk biztosítani a kilátogató rajongóknak, hiszen hosszú távon az ilyen versenyek nyújthatnak megoldást az autósport felmerülő problémáira. A Racing Stars sorozatnak ez a zárófutama, és ahogy a tereprallye esetében, nálunk is több bajnoki cím csak most dől majd el Nyirádon. Úgy tűnik, komoly mezőny gyűlik össze, így remek küzdelmeket láthatnak majd a nézők. Az amatőrök versengése mellett lehetőséget biztosítunk a licences, profi versenyzők számára, hogy előzetes egyeztetés és apró adminisztrációt követően az egymással vívott küzdelmek mellett a partnereiket, barátaikat, segítőiket vagy családtagjaikat is megautóztassák” – jelentette ki Répási Róbert, a Racing Stars sorozat főszervezője.
 
 
Fotó: Pataky Péter

A lengyel Marcin Lukaszewski a CEZ, míg Horváth Laller Lajos a FIM Europe Bajas győzteseként áll majd rajthoz november elején a vörös katlanban

Zólyomi Andrea | 2017.10.27, 09:33:00 | Utolsó módosítás: 2017.10.27, 09:33:00

Cimkék:

Történelmi viadalra kerül sor november 3-5. között a Nyirádi Motorsport Centrumban: egyrészt először dübörögnek a vörös katlan arénában együtt egy versenyhétvégén a tereprallye és a rallycross versenyzői, másrészt előbbiben szinte minden kategóriában itt dől el a bajnoki cím. A színvonalra nem lehet majd panasz, hiszen a tereprallye két idei Európa-bajnoka is ott lesz a mezőnyben: az autósoknál a lengyel Marcin Lukaszewski – navigátora Magdalena Duhanik-Persson (BMW GPR Series1) –, míg a motorosoknál a második Dakarjára készülő Horváth Laller Lajos (KTM 450 RR). Mindketten kijelentették, győzni szeretnének Nyirádon.
 
November első hétvégéjén, 3-a és 5-e között végleg kiderül, hogy az idei tereprallye bajnokságban ki lesz 2017 legjobbja az autósok, a kamionosok, a motorosok és quadosok között, illetve ki szerzi meg a bajnoki címet a MAMS Buggy Open-en. Egy biztos, a mezőny erősségével nem lesz gond, ugyanis két Európa-bajnok is rajthoz áll majd a Nyirádi Motorsport Centrumban.
 
Az autósoknál idei negyedik bajnoki címéért száll harcba a lengyel Marcin Lukaszewski, Magdalena Duhanik-Persson (BMW GPR Series1) kettős: az elmúlt hétvégén megnyerték már az idei Európa-bajnokságot (CEZ), valamint a lengyel és a cseh abszolút címet, és a magyar bajnokságban is holtversenyben az élen állnak 70 ponttal. Lukaszewski remek formában van, és a nyirádi viadalon, a Raid of the Champions-on a magyar abszolút címmel szeretné feltenni a koronát idei szereplésére.
 
 
„Nagyon szeretjük a magyar futamokat, mert ezek mindig jól szervezett versenyek, jó hangulatban telnek. Ráadásul, amíg a hazai lengyel futamok nagy részét katonai területeken rendezik, addig itt a nézők is részesei lehetnek a versenynek, és ez nélkülözhetetlen a sportág népszerűsítése miatt. Nem lesz egyszerű dolgom, hiszen két hazai párossal kell megküzdenünk a bajnoki címért, de egyértelmű célunk a győzelem és az idei negyedik abszolút elsőség megszerzése. Ezzel a viadallal zárjuk az idei szezonunkat, és nagyszerű érzés lenne győzelemmel búcsúzni a 2017-es idényünktől. Nagyszerű érzés lenne, ha a CEZ, a lengyel és a cseh bajnoki cím mellé a magyar bajnokságot is meg tudnánk nyerni. Egy biztos, folyamatosan száz százalékot kell nyújtanunk majd az első métertől az utolsóig” – jelentette ki Marcin Lukaszewski.
 
A versenyen a motorosok között is ott lesz a mezőnyben egy idei Európa-bajnok, mégpedig a pályafutása második Dakarjára készülő Horváth Laller Lajos. A váci terepmotoros a FIM Europe Bajas sorozatában végzett az élen végzett, így ő lett a kategória első magyar Európa bajnoka. Laller elmondta, a dakaros motorjával áll rajthoz – egy KTM 450 RR –, és a Raid of the Champions viadal az utolsó versenye a dél-amerikai nagy erőpróba előtt.
 
 
„Úgy érzem, különleges élmény lesz a legendás vörös katlanban motorral versenyezni. A 2015-ös HunGarian Baján már belekóstoltam a nyirádi miliőbe, de voltam már itt rallycross-szerelőként, azaz nem lesz ismeretlen a helyszín számomra. A motorom összeállt, és ezt a versenyt tekintjük az utolsó nagy tesztnek a Dakar előtt. Mivel azt szeretnénk, hogy az esetleges hibák inkább itt jöjjenek ki, így nem fogok óvatoskodni, nyomom majd, ahogy a csövön kifér. Az Eb-cím kötelez, így szeretném megnyerni a versenyt, ám az a legfontosabb, hogy a felkészülésem szempontjából minden rendben legyen. Kell még nekem és a motornak is a versenykilométer a Dakar előtt, és abban reménykedem, hogy csak az ellenfeleimmel kell megküzdenem, az időjárás nem okoz majd számunkra kellemetlen meglepetést” – fogalmazott Horváth Laller Lajos.
 
 
Fotó: Pataky Péter

Zólyomi Andrea | 2017.10.25, 10:28:00 | Utolsó módosítás: 2017.10.25, 10:28:00

Cimkék:

Az Európa bajnoki cím óta elmúlt hetekben viszonylagos csend honolt Horváth Lajos körül, ám mindez nem azt jelenti, hogy ne lenne állandó a sürgés-forgás a Laller Racing Dakar Team háza táján. Hamarosan jön a Raid of the Champions, majd a nyírádi megálló után következik az év csúcspontja, a jubileumi 40. Dakar.
 
Egy rövid interjúban jártuk körül, hol is tart Horváth Lajos „Laller” felkészülése a nagy megmérettetésre.
 
A januárban rád váró 12.000 km nagyon komoly kihívás. Hogyan gyúrsz az embertelen környezeti viszonyokra?
Minden létező kínzóeszközt bevetünk a siker érdekében. Kardióval és spinningel hajtunk az állóképességért, az infraszaunás és a maszkban lenyomott erőnléti edzések pedig a páratartalomra készítenek fel. Nem mondom, hogy kellemes, de ha ez az ára a céljaimnak, akkor szíves-örömest járulok a pénztárhoz.
 
 
Közeleg a várva várt időpont. Hogyan viselik a növekvő nyomást a szeretteid, ismerőseid és barátaid?
Vegyesen. Van, aki félt, de ugyanakkor rengetegen bíztatnak is. Lebeszélni még senki sem próbált, tudják nagyon jól, hogy felesleges kör lenne! (nevet) Ez az én utam, amit be akarok járni és véghez akarok vinni. A sivatagban találom meg a lelki békém.
 
Van valami, amitől tartasz, ne adj isten félsz?
Régen rossz lenne, ha bármitől is félnék. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy pl. nem tartok Peru Catedral dűnéitől, amelyek már alapból tekintélyt parancsolnak a maguk 300 méteres magasságával. De a tavalyi szereplésemből nagyon sokat tanultam, már tudom mi fog rám várni, és ennek megfelelően „skálázom be magam”.
 
 
Mi a helyzet a technikával?
Az erőforrást már felkészítettük, még pár teszt következik, utána pedig jön majd egy teljes felújítás. A váztól a hajtásláncon keresztül a mozgó alkatrészekig, mindent kicserélünk. Az idő szorít bennünket, hiszen hamarosan a franciaországi Le Havre kikötőjében hajóra kell tenni a motort, amely már November 15.-én elindul Dél-Amerikába. Addig is minden pillanatot megragadunk, hogy minél több kilométert tudjak gyűjteni a géppel!
 
 
Rendeződtek már a pénzügyek, minden értelemben készen áll a csapat a Dakarra?
Egy ekkora projektnél az anyagiak mindig szűk keresztmetszetet jelentenek, így mi is folyamatosan küzdünk a támogatói háttérrel. Ám mégis pozitív vagyok, ugyanis a Laller Racing Dakar Team reklám-marketing értéke és ismertsége folyamatosan nő. Az offline és online médiában, valamint a televízióban is egyre nagyobb platformot kapunk, ez pedig feltűnik a befektetőknek. Amellett, hogy mindent lehet még fokozni, úgy gondolom, testileg-lelkileg készen állunk a Dakarra!
 
Írta: Tóth Krisztián Márk / Képek: Kőrösi Tamás
/ 10 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.