A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes információk
Elfogadom
2018. május 24., csütörtök
Enduro Hírek
/ 15 oldal

Az autósoknál Fazekas Károly, míg a motorosoknál Hodola Richárd nyerheti meg harmadszor a Riverside Baját

Zólyomi Andrea | 2018.05.09, 14:37:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.09, 14:37:00

Cimkék:

Két nap múlva – május 11-től 13-ig – elrajtol a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság következő futama, a Riverside Baja. A verseny idén Magyargencsre költözik, és a motorosok mezőnyében a tereprallye mellett az endurósok is ott lesznek a viadalon. Noha ez lesz a negyedik Riverside Baja, mind az autósok, mind pedig a motorosok mezőnyében háromszoros bajnokot is avathatnak: előbbieknél Fazekas Károly (2015, 2017), utóbbiaknál Hodola Richárd (2014, 2017) triplázhat.
 
 
A Tereprallye versenynaptárába 2014-ben került be először a Riverside Baja, és a debütálás azonnal történelmire sikeredett, hiszen a rendkívül heves, már-már trópusi esőzések miatt törölni kellett az utolsó szakaszt. Három évvel ezelőtt ezzel a viadallal mutatkozott be Ausztriában a szakág, míg tavaly szintén tartogatott különlegességet a Riverside Baja, amikor a rallye bajnoksággal közösen rendezték meg Szombathelyen, és több szakaszon a tereprallye versenyzők ugyanott száguldottak, mint az Iseum Rallye mezőnye. Ezúttal Magyargencs ad otthont a viadalnak, amely amellett, hogy a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második, ugyanakkor a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ) következő futama, ugyanakkor a motoros, quados és side by side-os versenyzők számára kiírt I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozat, valamint a Husqvarna-Maurer Magyar Enduro Bajnokság 3-4. futamát a Bioextra Kupa következő versenye is egyben.
 
 
Egy biztos, már az is különleges, hogy ennyi sorozatban avatnak egy hétvégén belül győztes, ám az még különlegessé teszi az idei Riverside Baját, hogy mind az autósoknál, mind pedig a motorosoknál a negyedik kiírásnál máris háromszoros bajnokot avathatnak, ha szombat este előbbieknél Fazekas Károly, utóbbiaknál pedig Hodola Richárd lesz a leggyorsabb. Fazekas esetében például az is érdekesség, hogy mindezt a harmadik navigátorával érheti el, hiszen 2015-ben Szenáki László, tavaly Somfai Mátyás ült a jobb egyben, míg idén a régi új partnere, Horn Albert diktálja számára az itinert, akivel korábban két abszolút magyar bajnoki címet is szerzett. Fazekasékban idén rengeteg versenykilométer van, hiszen nemrég teljesítették a Morocco Desert Challenget az új kamionjukkal, ugyanakkor a Riverside Bajára a BMW X6-tal érkeznek.
 
 
„Címvédőként vágok neki a versenynek, és igazi örömautózásra készülünk Alberttel. A mezőny erős, és nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, ám egyet ígérhetek, menni fogunk, amennyire csak a csövön kifér, aztán szombat estére kiderül, mindez mire lesz elég” – fogalmazott Fazekas Károly.

A motorosoknál Hodola Richárd tavaly végig vezetve végül nagy fölénnyel nyert, jellemző, hogy még azt is elbírta, hogy a menetlevele elhagyását követően kapjon egy 5 perces időbüntetést. Az immár kétszeres győztes (2014 és 2017), aki 2015-ben is esélyes volt az első helyre, ám egy bukás miatt fel kellett adnia a versenyt, évek óta meghatározó alakja a magyar tereprallye motorsportnak, ráadásul idén megnyerte a szezonnyitó viadalt egy Yamaha VR450 nyergében.
 
 
„Számomra nagyon fontos a jó szereplés, hiszen idén is szeretném megnyerni a hazai bajnokságot. Nagyon szeretem ezt a versenyt, a motoromat sikerült optimálisan felkészítenem, így abban reménykedem, ezúttal is végig harcban leszek a győzelemért” – jelentette ki Hodola Richárd.
 
 
Fotó: Pataky Péter

Zólyomi Andrea | 2018.05.09, 10:45:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.09, 10:45:00

Cimkék:

Hétvégén újra ringbe száll a Laller Racing Dakar Team, Horváth Lajos és Kárpáti Péter révén a Riverside Baján indul a csapat. A hangsúly ezúttal a felkészülésen van, hiszen hamarosan Görögország és a Balkán felé veszik az irányt Lallerék, hogy Európa két legkeményebb tereprali versenyén méressék meg maguk.
 
Ám előtte még Magyargencsre hivatalos a gárda, ahol 300 km élvezetes edzéslehetőség várja Horváth Lajosékat. A futam több szempontból is kuriózumot jelent majd, hiszen idén nem csupán a helyszínt változtatták meg a szervezők, de a lebonyolítás rendje is merőben eltér a megszokottól:
 
„Jelenleg a mindennapi munkám ritmusa nem engedi, hogy eleget üljek motoron a nemzetközi versenyeink előtt. Éppen ezért nagyon jól jön a hétvégi Riverside Baja, ahol tudom majd gyűjteni a kilométereket a Hellas Rally-ra. Nincs eredménykényszer, a legfontosabb, hogy az általános felkészülés mellett szervezett körülmények között egy jót motorozzunk, és ráhangolódjunk az elkövetkezendő időszak kihívásaira.
 
 
Szívesen megyek a Riverside Bajára, mert Garamvölgyi Zoltán és szervezőcsapata rendszerint kitalál valami olyan pluszt, amitől még érdekesebb és élvezetesebb lesz a versenyzés. Ezúttal például együtt fogunk menni a Magyar Országos Bajnokság Enduro mezőnyével, ami véleményem szerint egy remek újítás. Kíváncsianvárom, hogyan fekszik majd nekik a tereprali, nekünk pedig a nagy mezőny, milyen lesz a pálya, és hogyan alakul maga a verseny.
 
Nem utolsósorban fontosnak tartom elmondani, hogy a Laller Racing Dakar Team is kiveszi a részét a szervezésből, hiszen fő támogatónk, a COPYGURU készíti az itinereket a versenyzőknek. Úgy gondolom, ez minőségben egy nagyon komoly ugrás lesz, de azt persze nem ígérhetem, hogy ezekkel a gurigákkal senki sem fog eltévedni.” - zárta humorosan mondandóját a váci Dakaros.
 
 
A Riverside Baja után Görögország következik, majd kisvártatva Albániába mennek a fiúk, ahol egészen biztosan pokoli kihívás, és megannyi tapasztalat vár a Laller Racing Dakar Team versenyzőire.
 
Írta: Tóth Krisztián Márk
 
 

Magyargencsre költözik az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Riverside Baja

Zólyomi Andrea | 2018.05.07, 08:41:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.07, 08:41:00

Cimkék:

Kevesebb, mint egy hét múlva – május 11-től 13-ig – elrajtol a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság következő futama, a Riverside Baja. A versenynek idén több érdekessége is lesz: Szombathelyről ezúttal Magyargencsre költözik a viadal, ugyanakkor az autós és kamionos mezőny mellett a motorosok mezőnyében a tereprallye mellett az endurósok is ott lesznek a mezőnyben, sőt, utóbbiakra vasárnap két, fantasztikus speciális szakasz vár majd a település mellett található kavicsbányában.
 
A Tereprallye versenynaptárába 2014-ben került be először a Riverside Baja, és a debütálás azonnal történelmire sikeredett, hiszen a rendkívül heves, már-már trópusi esőzések miatt törölni kellett az utolsó szakaszt. Három évvel ezelőtt ezzel a viadallal mutatkozott be Ausztriában a szakág, míg tavaly szintén tartogatott különlegességet a Riverside Baja, amikor a rallye bajnoksággal közösen rendezték meg, és több szakaszon a tereprallye versenyzők ugyanott száguldottak, mint az Iseum Rallye mezőnye. Természetesen idén sem szakít a hagyományokkal Garamvölgyi Zoltán, a Riverside Baja rendezője, aki elárulta, most is érdemes lesz a nézőknek a helyszínen megtekinteni a nehéz terepen való száguldozást.
 
 
„A verseny jelentősen megújul az eddigiekhez képest, hiszen egyrészt Szombathely helyett az a Magyargencs ad nekünk otthont ezúttal, ahol korábban már a HunGarian Baja Világkupa futam egyik szakaszát is bonyolítottuk, és a település nagyon szívélyesen fogad bennünket minden évben. Különlegesség, hogy a tereprallye esetében több mint háromszáz kilométer szelektív szakasz mellé mindössze alig több mint tíz kilométeres összekötő szakaszt használunk, amely egy ekkora verseny esetében egyedülálló. Másrészt először látjuk vendégül azokat a motoros, quados és side by side-os versenyzőket, akiknek az I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozatot kiírtuk. Harmadrészt a Husqvarna-Maurer Magyar Enduro Bajnokság 3-4. futamát a Bioextra kupáért is ezen a hétvégén mi rendezzük meg” – mondta Garamvölgyi Zoltán.
 
 
A szakember állítja, a lehető legjobb körülmények várják a csapatokat és a versenyzőket. A háromnapos versenyen egyébként péntek déltől szombat estig élvezhetik a legjobb hazai és a magyar bajnokságban induló külföldi tereprallye versenyzők küzdelmeit, melynek utolsó három szakaszán már az endurós mezőny is részt vesz,míg vasárnap reggeltől már csak az endurósoké a helyszín, és valódi speciál szakaszok várják a versenyzőket a Magyargencstől északra aszfalton megközelíthető két kavicsbánya területén. A helyi művelődési ház ad otthont a versenyirányításnak és egy nagyon különleges hadtörténeti park és környéke lesz a szervizpark, míg a közönség számára a belépés díjtalan.
 
 
 
Fotó: Pataky Péter

Zólyomi Andrea | 2018.04.24, 10:01:00 | Utolsó módosítás: 2018.04.24, 10:01:00

Cimkék:

Túl vannak az idei év első versenyén a Laller Racing Dakar Team versenyzői, a hétvégén Bugacon az Adrenalin kupa regisztrált futamával kezdetét vette az szezon. A csapatból Horváth Lajos és Kárpáti Péter veselkedett neki a hétvégének, nem is eredménytelenül!
 
Szombaton 204 kilométer, míg vasárnap kétszer 68 várt a mezőnyre. Laller ezúttal letámasztotta a Dakaros technikát, és edzőmotorjával indult:
 
„Ezzel a motorral sokkal technikásabb az élet, kisebb a súlya, de lóerők tekintetében is szerényebb, sok mindent lendületből kell vele megoldani. Szombaton a kezdéskor szuper volt a talaj alattunk, de Bugacra visszamenet már jóval mélyebb és kellemetlenebb út várt bennünket. A vasárnap erre még rátett egy lapáttal, a kamionok egy rakás gyökeret termeltek a felszínre. Ilyen körülmények között nem tudtam az igazi tempómat menni, ez pedig kicsit a kedvem is szegte. Később aztán sikerült magamra találni, (elvégre ez a tereprali, amiért szeretjük ezt a sportágat) és elhozni az összetett harmadik helyet. Nagyon jólesett a hétvégi motorozás, minden rendben van, remek rendezvény volt az Adrenalin Kupa, köszönet a szervezőknek a hibátlan, zökkenőmentes lebonyolításért és a vendéglátásért.”- zárt Horváth Lajos.
 
 
Kárpáti Péter is másik motorral állt rajthoz, ő a vadiúj KTM Six Days-t dobta be a mély vízbe - persze csak képletesen:
 
„Ez a gép teljesen más, mint az Africa Twin volt, iszonyat erő van benne. Keményen lehet hasítani vele, ugyanakkor a technikámon még itt-ott csiszolni kell. Jól felkészítettük a motort, ezért minden pályán töltött perc igazi élvezet volt. Egyedül csak azt sajnálom, hogy egy szombati hiba miatt elbuktam néhány percet, és ezzel tulajdonképp meg is pecsételtem a sorsom. Ám panaszra semmi ok, a téli felkészülésem beérni látszik, fizikálisan jobb a helyzet, mint eddig bármikor. Lajossal jól össze tudunk dolgozni, sokat segített nekem, és a tempóm is fejlődőképes. A vasárnapi szakaszok során egy második és harmadik helyet sikerült motoroznom, úgy gondolom, következő alkalommal lőtávolban lehet a dobogó!” - foglalta össze tapasztalatait a negyedik helyezett Kárpáti Péter.
 
 
A fiúk egy rövid pihenő után Görögországban folytatják, hiszen következik a Hellas Rally, majd rögtön utána a pokoli tereppel megtűzdelt Albán verseny.
 
Írta: Tóth Krisztián Márk
Fotók: Pataky Péter
 

Zólyomi Andrea | 2018.04.23, 09:46:00 | Utolsó módosítás: 2018.04.23, 09:46:00

Cimkék:

Április 21-22-én két helyen is harcba szálltak a Korda Racing pilótái.
 
Az első enduro bajnoki futamnak Lisov városa adott otthont Szlovákiában. Népes mezőny gyűlt össze tobb,mint 200 indulóval! Az időjárásra nem lehetett panasz,hiszen szikrázó napsütésben húzhatták a gázt a fiúk. De azért az endurózás sava borsa el volt rejtve a pályában. Nagy lefelék-fölfelék,patakok egyaránt nehezítették a versenyzők dolgát.
 
A 4 tagú Korda különítmény tisztességgel helytállt. Németh Ferenc élete első versenyén,szenzációs motorozással a szombati napot megnyerve az összesített második helyen zárta a futamot. Havrán Attila tavalyi bajnok hozta a formáját és nem adott esélyt a többieknek,így Ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Pribula Adrián stabil motorozással a tizedik helyre hozta be a motorját míg Mária Gyuri szombaton a 4. helyen motorozva egy szerencsétlen esést követően kénytelen volt feladni a viadalt.
 
 
A fiúk élményekben gazdagon,mosollyal az arcukon tértek haza,és várják a következő futamot mely Cereden kerül megrendezésre Május 19-21-én.
 
A crossos pilóták sem ültek otthon tétlenül,és Pannonhalmán forgatták a földet versenygépeikkel.
 
Szintén népes mezőnyben tisztességes közdelemben volt részük. Tóth Attila,és Linninger Patrick a senior kategóriában álltak rajthoz. A super seniorban Attila a 7. poziciót a seniorban Patrick a 4. helyezést érte el.
 
 
Igazán remek páyát,és jó szervezést kaptak a versenyzők,így már csak a nap melegével kellett megküzdeni. A következő megmérettes számukra a május 13-án megrendezésre kerülő bajnoki futam lesz Kiskunlacházán.
 
 Korda Racing go forever!
/ 15 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.