A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes információk
Elfogadom
2018. május 24., csütörtök
Enduro Hírek
/ 15 oldal

Zólyomi Andrea | 2018.05.14, 11:56:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.14, 11:56:00

Cimkék:

A tegnapi maratoni szakasszal véget ért a Riverside Baja, amelyen Kárpáti Péter győzött, Horváth Lajos pedig a második helyet szerezte meg. A verseny remek felkészülésnek bizonyult a közelgő Hellas Rallyra, ahol a mindkét Laller Racinges pilóta rajthoz áll majd.
 
A pénteki eső áztatta, trükkös pályájánál szombatra jobbat remélt a mezőny, de égi áldás nélkül is eléggé megdolgoztatta a fiúkat a kijelölt útvonal. Laller így látta a befejező napot:
 
„A pénteki esőnek másnapra már nyoma sem volt, ennek ellenére nem mondanám, hogy könnyű terep várt minket. Párás, nyálkás, harmatos volt a pálya, nagyon csúszott, komolyan koncentrálni kellett. Hat szakaszt teljesítettünk, ami kb. 240 kilométer volt. Végig a csapattársammal, Kárpáti Péterrel vívtam, fej-fej mellett haladtunk, de az utolsó etapot elóvatoskodtam, illetve Peti gyorsabbnak bizonyult. Így végül másodikként végeztem, de összességében nagyon jól szolgálta a felkészülésünket ez az esemény. Péternek ezúton is gratulálok, a szervezőknek pedig köszönet a hibátlan lebonyolításért és a finom vacsoráért!” - mesélte érzéseit Laller.
 
 
Kárpáti Péter nem kímélte sem magát, sem a technikát, nagy kedvvel és magas fordulatszámon versenyzett, az elszántsága pedig győzelmet ért:
 
„Nehéz körülmények vártak bennünket a Riverside Baja első napján, az autók által elmélyített nyomvályúk és a bennünk megálló víz nem könnyítette meg a dolgunkat. Másnapra sem lett egyszerűbb a helyzet, sikerült egyet-kettőt perecelnem is, de a fékemet eltömítő sár miatt szintén időt vesztettem. Közben abroncsot is kellett cserélnem, így kaptam négy perc büntetést, ennek ellenére nagy csatában végül sikerült átvennem a vezetést, és megnyerni a versenyt. A rendezők elmondása szerint az utolsó szakaszon tudtam megelőzni Lallert. Nagyon örülök a sikernek és a csapat erős szereplésének, ugyanakkor sok időnk nem maradt ünnepelni, hiszen pénteken már indulunk is Görögországba, a Hellas Rallyra.” - zárta nyilatkozatát a friss futamgyőztes.
 
 
A Hellas Rally vasárnap rajtol el, a Laller Racing Dakar Team versenyzőire egy hét leforgása alatt majd 3000 kilométer erőpróba vár.
 
 
Írta: Tóth Krisztián Márk

Hatalmas csaták, meglepetések a negyedik alkalommal rendezett Riverside Baján, Magyargencsen – A motorosoknál Kárpáti Péter, a side by side kategóriában a lengyel Wisniewski-család győzött

Zólyomi Andrea | 2018.05.14, 10:33:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.14, 10:33:00

Cimkék:

Elképesztő izgalmakkal ért véget Magyargencsen a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság futama, a Riverside Baja. A verseny hőse egyrészt a Dakart többször teljesítő cseh Miroslav Zapletal volt, aki valamennyi szakaszt megnyerte, illetve az a Klima Gábor, aki fotós létére sikerrel teljesítette motorosként a teljes viadalt. Utóbbi kategóriában egyébként magyar siker született Kárpáti Péter révén, míg a side by side-ban a lengyel apa és fia, Kamil és Tadeusz Wisniewski diadalmaskodott.
 
Ahogy azt vártuk, az beteljesedett, és a Riverside Baja a tereprallye nagy ünnepe lett. Ezúttal Magyargencs ad otthont a viadalnak, amely amellett, hogy a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második, ugyanakkor a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ) következő futama, ugyanakkor a motoros, quados és side by side-os versenyzők számára kiírt I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozat.
 
A side by side kategóriában végig hatalmas küzdelmet vívtak a résztvevők, az utolsó szakaszig nyílt volt a küzdelem. Végül a lengyel Kamil Wisniewski és Tadeusz Wisniewski 7 perc 19 másodperc előnnyel diadalmaskodott a sokáig vezető Kéry Szilveszter, Simon Péter duó előtt, míg a harmadik helyet a cseh Ladislav Zavrtálek, Ivo Sevcik szerezte meg, akik 12 perc 30 másodpercet kaptak a győztestől. Hogy teljes legyen a családias hangulat, arról a negyedikként záró cseh Müller-család gondoskodott - a két Martin apa és fia -, míg ötödik egy pazar záró szakaszbeli győzelemmel végző Kovács György, Takács Antal páros lett.
 
 
A motorosok küzdelmében az utolsó szakaszon pazarul teljesítő - és a versenyben szinte végig vezető - Kárpáti Péter lett az első, megelőzve csapattársát, a nyolcadik szakasz után élre álló, ám végül 58 másodperccel alulmaradó Horváth Laller Lajost, míg harmadikként Majer Viktor ért célba, ő 2 perc 20 másodperccel maradt le a győztes idejétől. Mindenesetre a Hellas Rallye-ra készülő Kárpáti és Laller formája több mint bíztató… A negyedik helyen a kétnapos verseny egyik hőse végzett, az a Klima Gábor, aki - eredetileg ragyogó fotóriporter - élete első tereprallye viadalát teljesítette egy KTM nyergében, és mindössze 15 perc 10 másodpercre maradt el a győztestől.
 
 
Az autósok között egy perc vita nem lehetett a győztes személyét illetően, hiszen Miroslav Zapletal és Marek Sykora valamennyi szakaszon fölényesen győzött, és a végén nem kevesebb, mint 1 óra 48 perc 14 másodperccel bizonyult jobbnak, mint a cseh Zdenek Porizek, Pavel Vaculik páros, akik az utolsó szakaszon a tetejére állították az autójukat, így számukra már az is eredmény volt, hogy végül célba értek. A TH kategóriában a lengyel Mariusz Wiatr, Lukasz Laskiewiecz duó lett az első, míg a másodikként záró Adam Bilinski, Artur Janda lengyel kettős 13 perc 56 másodperccel maradt el a győztesektől.
 
 

Fotó: Pataky Péter

Űridők, meglepetések és nagy csaták a negyedik alkalommal rendezett Riverside Baja első napján, Magyargencsen

Zólyomi Andrea | 2018.05.14, 10:30:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.14, 10:30:00

Cimkék:

Már az első nap igazolta, hogy igenis érdemes kilátogatni Magyargencsre, ahol pénteken elrajtolt a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság következő futama, a Riverside Baja. A verseny igencsak színvonalas csatát hozott, a Dakart többször teljesítő cseh Miroslav Zapletal például olyan időt autózott mindhárom szakaszon, amire csak egy szó illik: űridő. A motorosoknál kiesett a triplázásra készülő Hodola Richárd, így Kárpáti Péter áll az élen, míg a side by side kategóriában a Kéry Szilveszter, Simon Péter duó várja az első helyen a szombati folytatást.
 
 
Nagyon úgy tűnik, hogy a vasárnapig rendezendő Riverside Baja a tereprallye nagy ünnepe lesz. Ezúttal Magyargencs ad otthont a viadalnak, amely amellett, hogy a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második, ugyanakkor a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ) következő futama, ugyanakkor a motoros, quados és side by side-os versenyzők számára kiírt I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozat, valamint a Husqvarna-Maurer Magyar Enduro Bajnokság 3-4. futama, a Bioextra Kupa következő versenye is egyben.
 
 
Mindenesetre az első három szakaszon annyi minden történt, mint sokszor más versenyen összesen. Az autósoknál az idei Olasz Bajnokság szezonnyitóján a 4. helyen végzett Lónyai Pál – Csató Attila navigálása mellett – például már az első szakaszon fának ütközött, aztán folytatni tudta a száguldást, igaz, egy lámpával, de ott van a negyedik pozícióban. A cseh Miroslav Zapletal mindháromszor olyan időt autózott, hogy volt olyan riválisa, aki azt mondta, ha szombaton félgázzal megy végig, akkor is megnyeri a versenyt. A Dakart többször teljesítő Zapletal a nap végén csak annyit mondott: „Eddig jó!” Mindenesetre a harmadik sikeréért autózó Fazekas Károly – aki a második helyen áll régi új navigátorával, Horn Alberttel – nem adja fel, és kijelentette, a 4 perc 48 másodperces hátrány ellenére a hátralévő hat szakaszon még bármi előfordulhat. Mindenesetre őt mindössze 37 másodperc választja el a cseh Zdenek Porizektől.
 
A motorosoknál a nagy esélyes, és az első szakaszt megnyerő Hodola Richárd alatt megállt a Yamaha, így kiesett, ezzel biztossá vált, hogy idén nem fogja megszerezni a harmadik sikerét a Riverside Baján. Mindenesetre a váratlan lehetőséget Kárpáti Péter használta ki eddig a legjobban, aki annak ellenére a legjobb motoros, hogy kapott egy 4 perces időbüntetést, őt az élete első versenyét teljesítő Klima Gábor követi, míg a harmadik helyen egyelőre Horváth Laller Lajos áll, míg a quadosok között a cseh Jan Tománek vezet.
 
 
A side by side kategória tagjai alaposan meglepték a mezőnyt és a nézőket is a teljesítményükkel. A Kéry Szilveszter, Simon Péter kettős mindhárom szakaszon a második abszolút időt teljesítette, így megnyugtató előnnyel vezetnek a 2017-es szezon bajnoka, a Kovács György, Takács Antal páros előtt. Ugyanakkor a szakaszokon remeklő, kétszer is abszolút harmadik időt száguldó Kakuszi Zsolt sajnos technikai okokból kénytelen volt feladni a viadalt, ám kijelentette, remekül érezte magát, és ez a verseny is megerősítette benne, hogy a mezőny egyetlen nem turbós versenygépével folytassa az idei szezont.
 
 
Fotó: Pataky Péter

A lehető legerősebb mezőny lesz ott a negyedik alkalommal rendezett Riverside Baja magyargencsi versenyén

Zólyomi Andrea | 2018.05.11, 08:49:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.11, 08:49:00

Cimkék:

Holnap rajtol el a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság következő futama, a Riverside Baja. A verseny színvonaláról sok mindent elárul, hogy a mezőnyben több Dakart is megjárt pilótán kívül a legjobb magyar versenyzőkön kívül több Európa-bajnok is megtalálható, ráadásul a motorosoknál a tereprallye mellett az endurósok is ott lesznek a mezőnyben.
 
Nagyon úgy tűnik, hogy a péntektől vasárnapig rendezendő Riverside Baja a sportág nagy ünnepe lehet. A Tereprallye versenynaptárába 2014-ben került be először a viadal, és a debütálás azonnal történelmire sikeredett, hiszen a rendkívül heves, már-már trópusi esőzések miatt törölni kellett az utolsó szakaszt. Három évvel ezelőtt ezzel a viadallal mutatkozott be Ausztriában a szakág, míg tavaly szintén tartogatott különlegességet a Riverside Baja, amikor a rallye bajnoksággal közösen rendezték meg Szombathelyen, és több szakaszon a tereprallye versenyzők ugyanott száguldottak, mint az Iseum Rallye mezőnye. Ezúttal Magyargencs ad otthont a viadalnak, amely amellett, hogy a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második, ugyanakkor a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ) következő futama, ugyanakkor a motoros, quados és side by side-os versenyzők számára kiírt I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozat, valamint a Husqvarna-Maurer Magyar Enduro Bajnokság 3-4. futamát a Bioextra Kupa következő versenye is egyben.
 
 
A lehető legjobb körülmények várják a csapatokat és a versenyzőket. A háromnapos versenyen egyébként péntek déltől szombat estig élvezhetik a legjobb hazai és a magyar bajnokságban induló külföldi tereprallye versenyzők küzdelmeit, melynek utolsó három szakaszán már az endurós mezőny is részt vesz,míg vasárnap reggeltől már csak az endurósoké a helyszín, és valódi speciál szakaszok várják a versenyzőket a Magyargencstől északra aszfalton megközelíthető két kavicsbánya területén. Ám nemcsak a körülmények lesznek minden igényt kielégítőek, hanem a mezőny is, hiszen a legjobb magyar versenyzőkön kívül több nemzetközi klasszis is rajthoz áll.
 
 
Itt lesz többek között a Dakart is megjárt cseh Miroslav Zapletal, aki igencsak kiéhezve érkezik meg Magyargencsre, hiszen az ezt megelőző Világkupa-futamokat súlyos, 40 fokos lázzal járó betegsége miatt ki kellett hagynia. Szintén részt vett már navigátorként a Dakaron az ezúttal quaddal – Suzuki LTR 450 – induló szintén cseh Jan Tomanek, de ott lesz a mezőnyben a motoros Horváth Laller Lajos, aki a Dakar után a Hellas Rallye előtti tesztnek szánja a hétvégi futamot, de ez nem azt jelenti, hogy ne törjön a győzelemre. Az autósok között indul például Mariusz Wiatr navigátoraként az a Lukasz Laskawiec, aki két alkalommal is a FIM által kiírt quados Baja sorozatban Európa-bajnoka volt lett, de szintén a győzelemért száll harcba a T2-es kategória Európa-bajnoka, a lengyel Tomas Piec is.
 
 
De ne feledkezzünk meg a magyarokról sem, hiszen az autós mezőnyben akár a győzelmet is megszerezheti a Lónyai Pál, Csató Attila kettős, akik az idei Olasz Bajnokság szezonnyitóján a 4. helyen végzett, vagy a side by side kategória 2017-es bajnoka, a Kovács György, Takács Antal páros. Ugyanakkor újoncot is avat a mezőny, hiszen a tehetséges fotós, Klíma Gábor élete első tereprallye versenyére nevezett a Riverside Baján, melyen egy 450-es KTM-mel szeretné teljesíteni a versenyt.
 
 
fotó: Pataky Péter
/ 15 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.