A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes információk
Elfogadom
2017. október 23., hétfő
Enduro Hírek
/ 8 oldal

Először rendeznek egyszerre tereprallye és rallycross versenyt a Nyirádi Motorsport Centrumban

Zólyomi Andrea | 2017.10.13, 10:54:00 | Utolsó módosítás: 2017.10.13, 10:54:00

Cimkék:

Történelmi viadalra kerül sor november 3-5. között a Nyirádi Motorsport Centrumban: egyrészt először dübörögnek a vörös katlan arénában együtt egy versenyhétvégén a tereprallye és a rallycross versenyzői, másrészt szinte minden kategóriában itt dől el a bajnoki cím. Garamvölgyi Zoltán, a Raid of the Champions főszervezője elárulta, jövőre már egy enduro versennyel is szeretné kiegészíteni a viadalt.
 
November első hétvégéjén, 3-a és 5-e között végleg kiderül, hogy az idei tereprallye bajnokságban ki lesz 2017 legjobbja az autósok, a kamionosok, a motorosok és quadosok között, illetve ki szerzi meg a bajnoki címet a MAMS Buggy Open-en. Ugyanakkor az is eldől a Nyirádi Motorsport Centrumban, hogy ki lesz Közép-Európa legjobbja, ugyanis a hazai viadal mellett a CEZ zárófutamát is itt rendezik meg. És ha mindez a sok izgalom még nem lenne elég, akkor a kilátogatók történelmi pillanatoknak is szemtanúi lehetnek, hiszen egyrészt tereprallye versenyt még sosem rendeztek a nyirádi vörös katlan arénában és annak környezetében – a 2015-ös HunGarian Baja prológja már érintette –, másrészt szombaton és vasárnap meghívásos és amatőr rallycross viadalt is rendeznek, így a két szakág legjobbjait egyszerre láthatják az autó-, és motorsport szerelmesei.
 
 
„Már a HunGarian Baja idején gondoltam arra, hogy a centrum profilját bővíteni kéne a nézők minél jobb kiszolgálása érdekében. Idén a tereprallye és a rallycross szerepel itt együtt, de jövőre az enduro szakág versenyzői is csatlakozhatnak a viadalhoz. Pénteken kétszer is végigszáguldanak a tereprallye bajnoki zárófutam résztvevői a katlan vörös porában, míg a rallycross szombaton és vasárnap veszi át a főszerepet a Centrumban, ahol vasárnap a meghívásos és amatőr viadalon is szuperdöntőt rendezünk, addig a tereprallye versenyzők egy tíz négyzetkilométeres területen küzdenek egymással az Európa-, illetve a magyar bajnoki címért. Külön pikantériája a hétvégének, hogy éppen Nyirádon dől el minden kategória bajnoki küzdelme, hiszen két-, és négykeréken is itt fogunk bajnokot avatni” – árulta el Garamvölgyi Zoltán, a Raid of the Champions főszervezője.
 
Hozzátette, fő céljuk a nézők minél jobb kiszolgálása, így a látvány mellett az érdeklődőket 5-600 lóerős rallycross taxi fogja megismertetni azzal a különleges érzéssel, amit a futamok alatt a versenyzők érezhetnek.
 
 
 
Fotó: Garzone Racing

Zólyomi Andrea | 2017.09.28, 11:25:00 | Utolsó módosítás: 2017.09.28, 11:25:00

Cimkék:

Horváth Lajos "Laller" nem akármilyen sikerrel melegített a 40. Dakar Rallyra. A váci terepmotoros a FIM Europe Bajas sorozatában az élen végzett, így beírta magát a terep-rally sportág nagykönyvébe: a Laller Racing Dakar Team versenyzője a kategória első magyar Európa bajnoka!
 
A váciak Dakar hőse 2015-ben már megvillantotta képességeit, amikor begyűjtötte hazánk első motoros terep-rally világkupa pontjait! Azóta már a Dakart is megjárta a tehetséges pilóta, aki idén a FIM Europe Bajas sorozat kihívásaival igyekezett rágyúrni a jövő évi sivatagi versengésre. Nos, ez elsőrangúan sikerült neki!
 
 
"Az idei évben is minden a Dakar Rallys felkészülésünkről szól. Ennek jegyében neveztünk a FIM Europe Bajas 450 cc-s kategóriájába, amely sorozat Bugacon, a Hungarian Baja-n, valamint Bulgáriában, Lengyelországban és Portugáliában zajlott. A bajnokság zárása előtt két fordulóval, egy-egy első és második helyezéssel a tarsolyban kezdett foglalkoztatni az Európa bajnoki cím, a végső győzelem gondolata.
 
Nem vettünk részt az utolsó lengyel, valamint a portugál versenyen sem, ennek ellenére megőriztük a vezető pozíciónk, és megnyertük az Európa bajnokságot! Az EB győztesnek járó kupát még nem vehettük a kezünkbe, ám ez a pillanat is hamarosan elérkezik. A FIM már jelezte a magyar szövetség irányába, hogy a sorozat végeredményei hivatalosak, így izgatottan várjuk a díjátadó gála időpontját!
 
Hálás vagyok mindenkinek a szurkolásért, a biztatásért. Szeretném megköszönni a szponzoraimnak a kitartó segítséget, a belém vetett hitüket. A siker mindannyiunké! Nem utolsósorban köszönettel tartozom a médiumoknak, hogy támogatják a törekvéseinket és hírt adnak a szereplésünkről." - összegzett a Laller Racing Dakar Team boldog Európa bajnoka. 
 
 
A zárófordulókat logisztikai és anyagi szempontokat is mérlegelve kihagyni kényszerülő pilóta már 1500 fokon égve várja a következő megmérettetést. Ez a novemberi Raid of the Champions lesz, majd utána következhet a 40. jubileumi Dakar!
 
"Kár lenne tagadni, nagyon boldoggá tesz, hogy megnyertük az Európa bajnokságot! Szinte felfoghatatlan, hogy én vagyok az első magyar, akinek ez sikerült! Most egy délután erejéig megállunk és örülünk a kontinensbajnoki címnek. Aztán viszont új lapot húzunk, kettőzött erővel vetjük bele magunkat a munkába.
 
A hajrához érkeztünk, már 100 nap sincs a Dakar Rallyig. Muszáj egyre jobban felpörgetni az edzésmunkám, és igyekszem minél többet tesztelni is. Utána egy nagygenerál, majd a motorom hajóra kerül és elindul Dél-Amerika felé." - foglalta csokorba a következő időszak teendőit a friss EB győztes motoros.
 
Sporttörténelemmel indította tehát az utolsó hónapokat az overallján ezentúl bajnoki csillagot is viselő versenyző, aki hasonló lendülettel folytatná a továbbiakban. Az Európa bajnoki trófea mellé ugyanis mindenképp szeretné begyűjteni a 40. Dakar Rally teljesítéséért járó medáliát!
 
 

A Fazekas Károly, Somfai Mátyás kettős az autósok között, míg Hodola Richárd a motorosok között duplázott

Zólyomi Andrea | 2017.05.22, 10:11:00 | Utolsó módosítás: 2017.05.22, 10:11:00

Cimkék:

Teljes magyar sikerrel zárult a Közép-Európai Zóna Bajnokság negyedik, és a Nyílt Magyar Terep-rallye Bajnokság idei második futama, a Riverside Baja. A záró napon a terep-rallyehez illő szakaszok mellett az Iseum Rallye murvás szakaszain is megmérették magukat a versenyzők. Végül mindkét abszolútban magyar győzelem született: az autósok között a Fazekas Károly, Somfai Mátyás duó, míg a motorosoknál Hodola Richárd nyert igencsak megnyugtató előnnyel. A győztesek valamennyien immár kétszeres Riverside Baja-bajnoknak vallhatják magukat, hiszen Fazekas Károly (autó) és Somfai Mátyás (quad) 2015-ben, míg Hodola Richárd (motor) 2014-ben bizonyult a legjobbnak. A quadosok küzdelmében a szlovák hölgy, Sandra Ulrichova győzött.
 
Véget ért a 3. alkalommal megrendezésre került Riverside Baja, és mind az autósoknál, mind pedig a motorosoknál az abszolút győztesek már másodszor diadalmaskodtak ezen a versenyen. Az autósoknál a Fazekas Károly, Somfai Mátyás duó nyert - Fazekas az autósoknál, Somfai a quadosoknál győzött 2015-ben -, megelőzve a lengyel Marcin Lukaszewski, Magdalena Duhanik-Persson kettőst (5:19 perces előnnyel), míg a harmadik helyen Lónyai Pál és Horn Albert végzett (+7:06). Érdekesség, hogy akárcsak 2015-ben, most is egy páros nyerte az összes rallye-s szakaszt, melyet a szombati napon rendeztek: két éve a Korda Erik, Nyírfás Yulianna páros, míg most Tomas Ourednicek, David Kripal cseh kettős érte el ezt a bravúrt.
 
 
Fazekas Károly (BMW X6): „Címvédőként vágtunk neki a versenynek, és nagyon örülök annak, hogy ismét a legjobbnak bizonyultunk. Matyival az első pillanattól kezdve remek összhangban dolgoztunk, de egyelőre a jövő zenéje, hogy közösen folytatjuk-e tovább. Mivel volt bőven előnyünk, így a rallye-s szakaszokon kicsit tartalékoltunk, ám az utolsón azért megmutattuk, ki a legjobb.”

A motorosoknál Hodola Richárd végig vezetve végül nagy fölénnyel nyert, jellemző, hogy még azt is elbírta, hogy a menetlevele elhagyását követően kapjon egy 5 perces időbüntetést. A korábbi, 2014-es győztes így is 7:13 perccel előzte meg a második Pajer Csabát, míg a harmadik végül a térdműtétje után először versenyző Horváth Lajos Laller lett.
 
 
Hodola Richárd (Yamaha WR 450F): „Számomra nagyon fontos volt, hogy jól szerepeljek itt, hiszen zalaegerszegi lévén ez nekem félig-meddig a hazai versenyem. A rallye-s szakaszokon először kicsit óvatosabban mentem, ám a végén odatettem magam. Már tervezem a jövőm, hiszen szeretnék elindulni a nyári Italian Baján, majd augusztusban jön az év versenye számomra, a HunGarian Baja, ahol szeretnék jól szerepelni.”

A quadosok versengését végül az egyetlen női induló, Sandra Ulrichova nyerte, aki egyébként az eddigi összes Riverside Baján rajthoz állt.
 
 
Sandra Ulrichova (Yamaha Raptor 700): „Nagyon elfáradtam a végére, de megérte, hiszen harmadszorra sikerült itt nyernem. A két nap alatt egyszer kerültem igazán veszélyes helyzetbe, ám a többiek segítettek, így folytatni tudtam a versenyt. Boldog vagyok, és ha tudok, természetesen visszatérek jövőre is.”
 
 
Fotó: Pataky Péter
 

Interneten és rádión is követhetőek lesznek a harmadik Riverside Baja eseményei

Zólyomi Andrea | 2017.05.17, 13:50:00 | Utolsó módosítás: 2017.05.17, 13:50:00

Cimkék:

Pénteken három szakasszal elrajtol a Közép-Európai Zóna Bajnokság negyedik, és a Nyílt Magyar Terep-rallye Bajnokság idei második futama, a Riverside Baja. A verseny érdekessége, hogy ezúttal a Rallye Rádió segítségével élőben az is követheti az eseményeket, aki valamilyen okból nem tud a helyszínre kilátogatni, ugyanakkor a 2015-ös viadal két magyar győztese, az autós Fazekas Károly és a quados Somfai Mátyás idén közös csapatot alkotva tör győzelemre.
 
 
A Terep Rallye versenynaptárába 2014-ben került be először – akkor szintén a hazai bajnokság második futamaként – a Riverside Baja. Sajnos igencsak emlékezetesre sikeredett a három évvel ezelőtti beledi debütálás, ugyanis a rendkívül heves, már-már trópusi esőzések miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy a versenyzők biztonsága érdekében törlik az utolsó szakaszt. Két évvel ezelőtt sporttörténelmi viadalra került sort, ugyanis a május 15-17 között megrendezett versennyel mutatkozott be Ausztriában a szakág – az ausztriai Reichnitz és Sárvár volt a verseny központja –, így először fordult elő az, hogy egy napon két országban is száguldjanak a versenyzők. Tavaly kimaradt a versenynaptárból a viadal, ám idén ismét megrendezik, és a harmadik Riverside Baja központja ezúttal Szombathely lesz, és majd egy napon keresztül ugyanazokon a pályákon száguldoznak a résztvevők, mint a Magyar Rallye Bajnokság harmadik állomásának, az Iseum Rallye-nak a versenyzői.
 
A kétnapos versenyen péntek délutántól szombat estig élvezhetik a legjobb hazai és a magyar bajnokságban induló külföldi terep-rallye versenyzők küzdelmeit. A Riverside Baja össztávja 730,2 kilométer, míg pénteken három, addig szombaton 7 szakasz vár a rajthoz állókra. Az ünnepélyes és látványosnak ígérkező rajtceremóniára péntek este hétkor kerül majd sor az Iseum Savariense előtt (Szombathely, II. Rákóczi F. u. 6-8.).
 
Az előzetes nevezési lista szerint népes mezőnyre lehet számítani: 16 autó – ebből kettő előfutó –, nyolc motoros és három quados áll rajthoz, ebből 11 egység érkezett külföldről (Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából. Az idei Riverside Baja érdekességei közé tartozik, hogy a Dakart és a Szaharát is megjárt quados, Somfai Mátyás ezúttal navigátorként próbálja ki magát, mégpedig Fazekas Károly mellett, vagyis a két évvel ezelőtti viadal két magyar győztese ezúttal egymás oldalán próbál szerencsét. Ezúttal öt hölgy megméretteti magát: hárman navigátorként – Szaniszló Anna, Magdalena Duhanik-Persson és Szőke Nikolett –, Kapitány Dóra sofőrként, míg Sandra Ulrichova quadosként lesz ott a rajtceremónián.
 
 
„Kifejezetten büszke vagyok arra, hogy ennyi hölgy lesz ott az indulók között, akik ugyanúgy győzni szeretnének, mint férfi vetélytársaik. Valamennyien rutinos versenyzők, és Szaniszló Annán kívül mindannyian indultak már ezen a versenyen” – árulta el Garamvölgyi Zoltán, a Riverside Baja magyar rendezője.
 
Jó hír a sportág szerelmeseinek, hogy ezúttal élő rádiós közvetítés segítségével is nyomon követhetik a viadal alakulását, ugyanis a Rallye Rádió a 106.5 MHz frekvencián a Riverside Baja szinte minden pillanatáról beszámol.
 
„Őszintén örülök annak, hogy élőben közvetíthetjük a Riverside Baját. A verseny egész területét lefedjük, és pénteken délben indul majd az adás, melyet az interneten is lehet majd követni. Képes közvetítés is lesz szombaton a Rallye Katlanból. Riportereink a szakaszok rajtjánál és a céljánál is ott lesznek, hogy azonnal a legfrissebb információkkal szolgáljanak, illetve megszólaltassák a versenyzőket” – árulta el Képes Tamás, a Rallye Rádió vezetője.
 
 
Fotó: Pataky Péter

Zólyomi Andrea | 2017.04.18, 09:05:00 | Utolsó módosítás: 2017.04.18, 09:05:00

Cimkék:

/ 8 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.